Ovih dana našu Narodnu knjižnicu i čitaonicu „Grigor Vitez“ Gornji Bogićevci posjetili su dragi i uvijek dobrodošli gosti, gospođa Olga Vitez kći poznatog dječjeg pjesnika našega kraja Grigora Viteza po kojemu naša knjižnica i nosi ime, zatim gospodin Marijan Malašić knjižničar iz Osnovne škole Grigor Vitez Zagreb i gospodin Jerko Barišić, također knjižničar iz Osnovne škole „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno – Zagreb.

Razlog posjeta je svakako 23.11. datum na koji obilježavamo 50-tu obljetnicu smrti Grigora Viteza. Svi znamo, kako je Grigor Vitez rođen 15.02.1911. u mjestu Kosovac i kako je najznačajniji pjesnik hrvatske dječje književnosti. Objavio je trideset zbiraka pjesama i njegova poezija objavljena je u brojnim slikovnicama, čitankama i antologijama. Smatra se začetnikom moderne hrvatske dječje poezije. 1967 godine utemeljena je i nagrada „Grigor Vitez“ koja se od tada do danas dodjeljuje piscu i ilustratoru najbolje knjige za djecu u godišnjoj produkciji.

Prvo su posjetili pjesnikov grob u Kosovcu, položili cvijeće, zapalili lampione i potom stigli u knjižnicu gdje su u ugodnom druženju i pripovijedanju prisjetili se života i djela samog pjesnika, te pogledali izložbu postavljenu Grigoru Vitezu u čast i ilustrirane prekrasne dječje radove ( Mi djeca; Kad bi drveće hodalo; Kako živi Antuntun; Paun….). Druženje je završilo zahvalom na gostoprimstvu i pozivom gospodina Jerka Barišića na proslavu 50. obljetnice imena škole ( 27.11.2017. u OŠ „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno ) – prve u Hrvatskoj koja nosi njegovo ime, po odobrenju njegove obitelji.

Naravno i obećanjem gospođe Olge kako će na proljeće opet biti gošća naše knjižnice i održati književni susret s djecom naših područnih škola Gornji Bogićevaca i Smrtića.

Voditeljica knjižnice:

Jasminka Klarić

no images were found

Komentari