Osnovna svrha organiziranja ovog tradicionalnog programa je psihološko i socijalno osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, briga o promicanju njihovih športskih i rekreativnih aktivnosti, radi unapređenja opće zdravstvene sposobnosti HRVI-a, te provođenja psihičke i zdravstvene rehabilitacije u cilju lakšeg uključivanja u društveni život nakon stradavanja u Domovinskom ratu.

22. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata (22. SŠNIDOR) održano je u vremenskom razdoblju od 07. do 09. listopada 2016. u Poreču. Svečano otvaranje natjecanja održalo  se 07. listopada u dvorani Intersport Centar u Zelenoj Laguni u Poreču, nakon postrojavanja svih športskih ekipa iz cijele RH i HVIDR-a Herceg-Bosne, sa početkom u 18,00 sati, nakon kojeg  je održana utrka u invalidskim kolicima 100% HRVI-a I grupe.
SŠNIDOR je športsko natjecanje hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata koje je prvi puta održano 1993. godine u sklopu ustroja Ministarstva obrane RH, a kasnije je HVIDR-a RH preuzela organizaciju ovog velikog projekta uz dugogodišnju potporu Ministarstva branitelja i gradova domaćina, koji su prepoznali vrijednost ovog velikog projekta. Natjecanje je kontinuirano održavano tijekom dva desetljeća (osim 2003. godine), a ove je godine Gradu Poreču pripala čast da po prvi puta bude domaćin ovog tradicionalnog projekta HVIDR-a RH. Do sada su gradovi domaćini bili: Vukovar, Mostar, Osijek, Varaždin, Šibenik, Pula, Split, Zadar, Virovitica i Makarska i Zagreb.

Na natjecanju je sudjelovalo 1000 športaša, hrvatskih ratnih vojnih invalida, članova 22 postave: predstavnika najboljih športskih ekipa iz svih 20 županija i Grada Zagreba, kao i ekipa HVIDR-a HVO Herceg Bosne, koji su se natjecati u 10 invalidskih športskih disciplina, odnosno 28 športskih natjecateljskih kategorija: boćanje, viseće kuglanje, elektronski pikado, kuglanje, plivanje, stolni tenis, streljaštvo (zračna puška), šah, športski ribolov i utrka u invalidskim kolicima. Provodilo se i natjecanje slijepih HRVI-a u disciplinama: elektronski pikado kuglanje, te pokazni sport — ekipa sjedeće odbojke.

Od članova novogradiške HVIDR-e najbolji rezultat od pojedinaca postigao je Dragan Jurčević u disciplini plivanje (amputacija gornjeg ekstremiteta)- 1. mjesto.
Novogradiščani su ostvarili dobre rezultate i u drugim sportskim natjecanjima:  kuglanje – 4.mjesto, utrka u invalidskim kolicima -6.mjesto,. viseća kuglana -7.mjesto, streljaštvo-9.mjesto, ribolov-16.mjesto, boćanje-17. mjesto. Ukupni rezultat HVIDR-e Brodsko-posavske županije sa 138 osvojenih bodova je 9. mjesto.

Autor: HVIDR-a

no images were found

Komentari