AutocestaOd 1. srpnja pa sve do 30. rujna plaćat ćete sezonske cestarine na autocestama koje su za 10 posto više od dosadašnjih cijena. Navedeno poskupljenje se ne odnosi na vozače teških vozila poput kamiona i autobusa. Sezonske cestarine na autocestama uvedene su još 2017. godine i nisu se primjenjivale posljednje četiri godine. Povećanje cijena cestarina iz HAC-a pravdaju podatkom da čak 40 posto ukupnog godišnjeg prometa se ostvari za vrijeme ljetnih mjeseci. Isto tako, naveli su da su ljeti skuplji i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom’. – donosi mirovina.hr

Ova promjena cijena cestarina na autocestama se, prema priopćenju Hrvatskih autocesta (HAC), ne odnosi jedino na kategoriju teških vozila kao što su kamioni i autobusi.

Sezonske cestarine nisu primjenjivanje četiri godine

Riječ je o sezonskim cestarinama na autocestama koje su uvedene još 2017. godine pa su iz HAC-a istaknuli kako se one nisu primjenjivale posljednje četiri godine, odnosno za trajanja i nakon COVID krize. To je bila, kako tvrde, svojevrsna mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni.

– Podsjećamo da je HAC ulaskom Hrvatske u eurozonu u konverziji cijena cestarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene. Na primjer, ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 €, HAC ju je zaokružio na 20,10 € umjesto na 20,20 €. Isto tako, za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji, cestarina je ista od 2012. godine.

Ovo su cijene vožnje osobnim autom od Zagreba (Lučko) prema slijedećim gradovima:

  • Osijek 17,70 €
  • Rijeka (Grobnik) 10,10 €
  • Zadar istok 18,20 €
  • Zadar zapad 17,60 €
  • Šibenik 22,10 €
  • Split (Dugopolje) 26,40 €

Poskupljenja zbog povećanog prometa ljeti

S obzirom na to da će većina građana putovati prema obali, cjenik cestarina na dionicama autocesta A1, A6, A10 Zagreb – Split – Rijeka – Čarapine možete provjeriti ovdje.

Na stranicama HAC-a je istaknuto kako je jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru model sezonskih cijena cestarina. U nastavku su pojasnili da se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima zbog čega su uvedene sezonske cijene cestarina za određene kategorije vozila.

‘Skuplji troškovi održavanja, sigurnosti…’

Veća prava za osobe s invaliditetom: Ako se vozi i u tuđem autu, cestarina je besplatna

Inače, ljeti se broj vozila poveća čak i do tri puta na pojedinim autocestama u odnosu na ostala razdoblja. A to, kažu iz HAC-a, utječe na rast troškova.

– Značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima. U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi), stoji u HAC-ovom priopćenju.

Podsjećamo kako smo pisali o tome da osobe s invaliditetom neće plaćati cestarinu. Za njih je cestarina besplatna, čak i ako se voze u tuđem automobilu. Više o tome možete pročitati ovdje.

Komentari
Prethodni članakU Vrbju održana javna tribina o važnosti odvajanja otpada i recikliranja
Sljedeći članakOŠ Matija Gubec Cernik: Učiteljica Kristina Slišurić na međunarodnoj radionici “Umjetna inteligencija u obrazovanju”