Suprotno uvriježenom mišljenju, Svi Sveti nisu blagdan nego svetkovina, a Dušni dan ili spomen svih vjernih mrtvih, slavi se kao spomen dan. Tradicija koju njegujemo kada je u pitanju ova svetkovina jača je i od brojnih poskupljenja pa su naši sugrađani i ove jeseni pohrlili u nabavku cvijeća i svijeća kako bi posljednja počivališta svojih pokojnih prigodno uredili. Obilaze se trgovine, cvjećarnice i tržnica, uspoređuju cijene i biraju najbolje opcije.

Već je općepoznato kako je glavna „špica“ na tržnici koja uvijek, pa tako i sada, ima najšareniju ponudu. Novogradiščani, priča nam jedna od prodavačica, posežu za jeftinijim cvijećem. Kako i ne bi kada su cijene svega znatno porasle. „Najvažnije je da se mi prisjetimo pokojnika, a manje je bitno kakvo će to cvijeće biti, koje je boje i koliko košta“, dodaje te ističe kako je primjetan i pad prodaje.

Znate li koje je izvorno značenje cvijeta krizanteme? Pojavljuje se još u 7. stoljeću u Japanu gdje postaje simbol moći i dugovječnosti. U Hrvatskoj i u većini Europe ovaj cvijet kupujemo u čast mrtvima, posebice za obilježavanje dana Svih svetih i sprovode.

Velika je ponuda i cvijeća u posudama i košarama za što ćete morati izdvojiti nešto malo više novca. Kako na tržnici, tako i u trgovačkim centrima. Aranžmani prodaju se po 100 do 300 kuna. Lončanice se kreću od 40 do 70 kuna. Budući da je riječ o proizvodu koji nije kvarljiv, preporučuje se da ih inače nabavite ranije. Prodaja cvijeća na gradskoj tržnici počela je u srijedu i traje sve do ponedjeljka. Prodavači kažu kako se najveća navala očekuje u subotu i bez obzira na sve, vjeruju kako će uspjeti prodati većinu svojih proizvoda. 

Osim cvijeća tu je i bogata ponuda povrća, pčelinjih proizvoda, sjemenja, orašastih i mliječnih proizvoda.

Živo cvijeće sličnih je cijena kao i prethodnih godina, no uzmite u obzir da najveću ulogu igra kada i od koga ćete kupiti cvijeće. S druge strane, cijena umjetnog cvijeća nešto je veća u odnosu na prijašnje godine, no i ovdje ovisi o više faktora. Bez obzira na to koliki budžet imali, može se pronaći ponešto za svačiji džep i ukus. U konačnici je najbitnije prisjetiti se svojih pokojnika, a manje je bitno kakvo ćete cvijeće donijeti na grob.

 

Komentari
Prethodni članakOkusi i ljepote Slavonije: Krenule pripreme za “Cernički krmokolj”
Sljedeći članakU novogradiškom kinu besplatna projekcija filma Ljubica