Čak nije stvar ni u papiru – sa elektronskim radnim knjižicama stižu i kvalifikacije stečene neformalnim učenjem koje će se priznavati po tzv. hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Sukladno tržišnoj gladi za stvarnim znanjem a ne papirnatim diplomama, priznavanje naučenih znanja izvan školskog sustava kreće se unutar nove filozofije, od prijenosa znanja (formalnog školovanja) ka ishodu učenja (stvarnog znanja).

Dakle, ako ste u stanju programirati baze ili raditi web stranice a nemate formalnu informatičku izobrazbu, u elektronsku radnu knjižicu će vam se pod neformalnim znanjem upisati “programer” i “web dizajner”, ali tek nakon provjere znanja po standardima kakvi važe i za one koji su znanje stekli formalnim učenjem. Za poslodavce koji traže radnike sa praktičnim znanjem, neformalne kvalifikacije upisane po kvalifikacijskom okviru često će za određene vrste znanja biti važnije od formalne diplome.

 

O kvalifikacijskom okviru kao i o priznavanju ishoda neformalnog učenja više informacija ovdje.

Elektronska radna  knjižica koja od 1. srpnja zamjenjuje papirnate već i zbog toga postaje najbolja ulaznica za domaće tržište rada koje sada čini prostor 28 zemalja  Europske unije.

 

Što se tiče poslodavaca, najkasnije do 30. rujna dužni su radnicima vratiti papirnate radne knjižice, “zaključene” sa 30. lipnjem, te nastaviti evidenciju u elektronskom obliku. Tako “zaključene” ili “obračunate” knjižice radnicima služe za dokazivanje svih prava iz radnih odnosa do 30. lipnja kada se počela voditi elektronska evidencija. Jedna novost skratiti će muke i poslodavcima i radnicima: umjesto dosadašnjih 8 dana za prijavu-odjavu radnika (beskonačno čekanje u redovima) poslodavci će to morati obaviti putem interneta u roku od 24 sata.

 

Što zapravo znači elektronska radna knjižica i gdje je pohranjena? Središnju evidenciju svih podataka voditi će Hrvatski zavod za zapošljavanje te Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u elektronskom obliku a na zahtjev korisnika, izdavati će putem interneta  elektronički zapis kojega možete dobiti nakon što se prethodno registrirate,i to isključivo osobno ili poštom u svim uredima HZZ-a ili HZMO-a.

 

Podatke iz elektroničkog zapisa poslodavci kod zapošljavanja radnika mogu provjeriti putem interneta kao što i radnici mogu svoj radno pravni status provjeriti putem interneta preko svoje korisničke stranice.

 

Više o cijelom sustavu elektronske radne knjižice pročitajte u odgovorima na  najčešća pitanja na stranici HZMO-a.

Autor: Saša Radivojević

Komentari
Prethodni članakBaseball kamp u Novoj Gradiški privukao veliki broj djece (foto)
Sljedeći članakKuglačka liga Policijske uprave – najbolja ekipa PP Okučani