NEDOZVOLJENA UPORABA OSOBNIH PODATAKA I RAČUNALNA PRIJEVARA

U ponedjeljak, 19. srpnja policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod s ispostavom Vrpolje su uspješno dovršili kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakinjom koju sumnjiče da je putem telefona, neovlašteno koristeći osobne podatke 71-godišnjaka, tijekom lipnja 2022. godine, sklopila pretplatnički ugovor s telekomunikacijskim operaterom. Ista je također u više navrata izvršila kupnju bonova, materijalna šteta počinjenim kaznenim djelom iznosi oko 2800,00 kuna. Protiv 46-godišnje počiniteljice kaznenog djela, policijski službenici podnose posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu kao dopunu kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljena uporaba osobnih podataka.

Računalna prijevara

U četvrtak, 15. rujna, policijski službenici Službe kriminalističke policije, postupali su po kaznenoj prijavi Računalne prijevare. Naime, oštećena 45-godišnjakinja je prijavila da joj je nepoznati počinitelj neovlašteno izvršio više transakcija u iznosu od oko 1200,00 kuna. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku nepoznatog počinitelja kaznenog djela Računalne prijevare te podnošenju odgovarajućih pismena.

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke i ne potvrđuju zahtjeve za autorizacijom Internet bankarstva, ako ih oni sami nisu zatražili! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare.

Komentari
Prethodni članakKod Orubice građani i policajci spasili četiri osobe iz nabujale rijeke Save
Sljedeći članak23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje ovaj petak i subotu u Novoj Gradiški