GRAĐANI oprez – lažni euri, poručili su iz policije i upozorili kako zadnjih dana primaju više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica u toj novoj hrvatskoj valuti.

Iz brodsko-posavske policije navode više slučajeva u kojima su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u eurima, na kojima je ispisano “Souvenir production”, odnosno “This is not legal it is to be used for motion props”.

Tako je novogradiškoj policiji dojavljeno kako je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području općine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura. Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traga za tim prevarantom.

Također, krajem prošle godine na području Slavonskog Broda zabilježen je i slučaj kada je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom, a ne pravom novčanicom od 50 eura, platio taxi uslugu.

Podsjećaju na objavu Hrvatske narodne banke (HNB) kako su u optjecaju dvije serije euronovčanica – prva se sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura). Druga, koja se još naziva i serija “Europa”, ima iste apoene, osim onog od 500 eura koji se više ne tiska, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Na stranicama HNB-a objavljeno je kako detaljno provjeriti autentičnost eura. Više možete pogledati ovdje.

Kako bi provjerili njihovu originalnost, euronovčanicu mogu nakrenuti i provjeriti hologram, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom.

Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe, zaključuju u policiji i građane obavještavaju da detaljne videoupute i fotografije mogu vidjeti na stranicama HNB-a.

Komentari
Prethodni članakOdržan 30. memorijal “Cvitković – Vukšić”
Sljedeći članakU prvih devet mjeseci 2022. godine, prihodi stranih turista premašili 11,6 milijardi eura