Prije odlaska na godišnji odmor zaštitite se od provala i krađa

Na području Policijske uprave brodsko-posavske od 1. siječnja, do 1. lipnja, evidentirano je 141 kazneno djelo teške krađe, što je za 54.9 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te 122 kaznena djela krađe, što je za 4.3 % više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prethodnom razdoblju, na području Slavonskog Broda i okolice, na bazenima i drugim kupalištima, evidentirano je nekoliko slučajeva krađe mobitela, novčanika, te torbi sa osobnim predmetima.Podsjećamo građane da poduzmu odgovarajuće preventivne mjere, te se zaštite od provala i krađa prije odlaska na godišnje odmore. Potencijalni lopovi, provalnici, prevaranti i kradljivci mogu biti svuda oko nas: u vlastitom domu (stanu), dvorištu, na kupalištima, na putu prema željenoj destinaciji odmora.

Snažan element zaštite od provala su dobrosusjedski odnosi

Osim dobrosusjedskih odnosa, preporučujemo ugradnju protuprovalnih vrata, prozora, odnosno alarma, svjetla sa senzorom pokreta. Bilo bilo koji sustav tehničke zaštite, potencijalnog počinitelja će odbiti od činjenja štetne radnje, dok će ga „privući“ otvoren prozor, prilaz skriven od pogleda, te uvjerenje da nitko u domu ne boravi.Važno je prije odlaska na godišnji odmor, povjeriti svoju imovinu (stan, kuću), osobi od povjerenja, vrjednije predmete (novac, nakit) pohraniti u za to predviđene sefove, te nipošto ne obavještavati o svom odlasku od kuće putem društvenih mreža. Ne ostavljati prigodne predmete uz kuću, koji bi omogućili počinitelju kaznenog djela lakše penjanje na balkon, prozor, niti ostavljati ključeve u blizini ulaznih vrata (posuda za svijeće, ispod otirača i sl.).

Izbjegnite neugodna iskustva tijekom putovanja

Česta su neugodna iskustva tijekom putovanja na godišnji odmor, kojom prilikom treba biti oprezan i pripaziti na nametljive osobe koje nude pomoć, jer nisu svi dobronamjerni. Obavezno zaključavati svoje vozilo, ne ostavljati u unutrašnjosti vidljive vrjednije predmete, ne zaustavljati se na mračnim mjestima i uvijek imati pod nadzorom torbicu, vrjednije predmete (prijenosna računala) i drugu  imovinu. Ne nosite na kupališta novac niti druge vrijedne predmeteNije dobro na kupališta nositi novac, skupocjeni nakit, PIN-ove uz bankovne kartice i druge vrijedne predmete, a ukoliko je ipak nužno nositi određene osobne predmete, treba ih dati na čuvanje osobi od povjerenja ili ostaviti u sigurnosnim pretincima. Inače, takve stvari ostavljene bez nadzora vrlo lako postaju plijen kradljivcima.

Ukoliko postanete žrtva kaznenog djela, žurno pozovite policiju na 192

Ukoliko se ipak dogodi da osoba postane žrtvom kaznenog djela, važno je čim prije pozvati policiju na 192, ne dirati stvari, ne kretati se po mjestu događaja, jer je bitno sačuvati eventualne tragove. Zapamtiti što više detalja koje su uočili susjedi i žrtva provale prije i nakon provale ili krađe o osobama, vozilima, te takve informacije podijeliti s policijom. Obzirom da su kriminalistička istraživanje u ovakvim kaznenim djelima vrlo kompleksna, ono što olakšava potragu za ukradenim stvarima je prethodno fotografiranje vrijednosti, odnosno zapisani serijski brojevi.

Komentari
Prethodni članakDanas počinje manifestacija “Ljeto u knjižnici 2019”
Sljedeći članakNova Gradiška za pet: Ravnatelj Industrijsko obrtničke škole Mijo Matošević dobio Nagradu „Ivan Filipović” za životno djelo