Nažalost, svjedoci smo da je u Hrvatskoj sve više prometnih nesreća s teškim posljedicama. Stoga raste i potreba za donacijama krvi, koje se preko društava Crvenog križa godišnje prikupi oko 160 tisuća doza. I ove godine policijski službenici Policijske postaje Okučani, otvorili su svoja vrata građanstvu i humanosti.

Naime, u suradnji sa Crvenim križem Nova Gradiška, početkom tjedna u prostorijama policijske postaje, organizirali su i proveli akciju dragovoljnog darivanja krvi. Ovu hvale vrijednu akciju, podržali su brojni stanovnici Okučana, darujući krv zajedno sa policijskim službenicima Policijske postaje Okučani i Postaje granične policije Stara Gradiška. Na takav način svojom humanošću su pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija, te podigli svjesnost o nužnosti međusobnog pomaganja i važnosti akcije.

U prosjeku liječnici kažu da pripravci jedne doze mogu spasti čak tri života. Često se dogodi da pacijenti, zbog uzroka nesreće, operacije, ili liječenje trebaju više od 20 doza krvi. Sama ta činjenica govori koliko treba prikupiti da se spasi jednu osobu. Neki ljudi se bolje osjećaju nakon što daruju krv i zato daruju krv nekoliko puta godišnje. Ta je pojava češća u osoba s blago povišenim krvnim tlakom. Većina zdravih osoba koje daruju krv podnosi gubitak 450 mL  krvi bez ikakvih nuspojava. 

Komentari