Ukupno četiri djelatnika rade i primaju pozive na dežurni telefon Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. Dežurstvo traje dva sata po jednoj osobi i mijenjaju se, no svi se susreću s onim sugrađanima koji su nesavjesni, te u ovim trenutcima kada je bitno slušati naputke Ravnateljstva civilne zašite, Brodsko-posavskog Stožera te zdravstvenih djelatnika, broj za hitne intervencije zovu zbog, blago rečeno, gluposti.

– Molimo sugrađane da nas ne zovu kako bi nam poželjeli dobar dan ili laku noć i kako bi nas pohvalili jer na taj način oduzimaju vrijeme i prostor onima kojima je pomoć epidemiologa bitna – apelirali su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Njihovi epidemiolozi u smjeni prime od sedamdeset do sto poziva. – Molimo za razumijevanje, jer zbog broja poziva, uz samo jednu osiguranu liniju, sasvim je jasno da nas je teško dobiti. No, svi oni koji nas uistinu trebaju neka budu uporni. Dežurni na telefonu nazvat će i sve čiji je poziv eventualno propustio zbog drugog razgovora koji je bio u tijeku – kazuju epidemiolozi, još jedan puta apelirajući na svijest građana i moleći ih da im, zbog pitanja na koje odgovore mogu pronaći na drugim mjestima, ne zauzimaju liniju koja je prijeko potrebna drugima.

Sve upute, savjete i relevantne podatke o prevenciji i načinima ponašanja te statističkim pokazateljima vezanim uz epidemiju koronavirusa, možete pronaći na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a redovito o svemu obavijesti objavljuju i svoje stranice ažuriraju i Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavske županija. U slučaju da imate nekakvih respiratornih smetnji koje su vam sumnjive, prije svega, a rečeno je to i na današnjoj konferenciji za medije Županijskog stožera, za daljnje korake i savjete oko postupanja zovite svoje liječnike opće prakse. Oni će vam reći što i kako dalje trebate činiti.

Isto tako, osobe za koje znate da su dobile rješenje o samoizolaciji, a ne poštivaju ga te se kreću izvan zatvorenog prostora svoga doma imate dužnost prijaviti. Ali to ne činite pozivajući dežurni broj epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, niti bolnicu, nego Centar 112 ili policiju na 192. Pri tome morate reći o kome se radi i adresu te osobe, kako bi odgovorni znali koga i gdje ga potražiti. Prijavljivat nekoga samo zato što vam se zbog nečega čini da je stigao iz inozemstva, a sreli ste ga negdje na ulici i o njemu ne znate ništa drugo, nema smisla. Važno je dakle, ono što stručnjaci, a i mediji, stalno ponavljaju: odgovorno i razumno ponašanje koje je obveza svakoga od nas.

Izvor: SBplus
Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakZBOG KORONAVIRUSA: EU zatvara granice
Sljedeći članakODLUKA HBK: U Hrvatskoj nema misa do daljnjeg