Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentiravši upise u srednje škole istaknula je da je pojačan interes za strukovno obrazovanje.

Prijave budućih srednjoškolaca kroz Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole počele su 26. lipnja i trajale do 10. srpnja, a u petak su dovršene ljestvice poretka za sve programe. U školskoj godini 2018./2019. planiran je upis 45.276 učenika u 2080 razrednih odjela.

Nakon što su obrađeni podaci o prijavama, prije upisa koji počinju idućeg tjedna, Divjak je izjavila kako su ohrabrujuće vijesti da je prilikom upisa u srednje škole izražen pojačani interes za strukovno obrazovanje i deficitarna zanimanja.

Naglasila je da iz godine u godinu treba poticati taj interes te ohrabrivati učenike da se upisuju u strukovne škole i STEM područje.

“Također je dobro da je 93 posto svih učenika uspjelo ostvariti svoj prvi ili drugi izbor. Upisali su se tamo gdje su željeli, što znači da i sami znaju procijeniti svoje kapacitete i prilike za upis. Još je oko 310 učenika ostalo neupisano, ali mjesta će biti na jesenskim rokovima”, rekla je Divjak.

I dalje su najpopularnije gimnazije. U planu upisa četvrtina je mjesta u gimnazijskim programima, više od 40 posto za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine, 16 posto u trogodišnjim programima te nešto više od deset posto za obrtnička zanimanja. Ministrica je u vezi povećanog interesa za strukovna zanimanja navela računarstvo, elektrotehniku, medicinske sestre i tehničare, strukovna zanimanja iz područja ugostiteljstva i turizma – kuhare i konobare, kao i obrtnička zanimanja u drvnoj i grafičkoj industriji.

Izvor: Glas Slavonije
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakNovi javni radovi u općini Rešetari – 16 mještana dobilo posao
Sljedeći članakNesuglasice u prometu završile tučnjavom