Generacije Novogradiščana, Cernika, žitelja okolnih mjesta pamte izletište Strmac kao mjesto prekrasne prirode, mjesto na koje rade zalaze svi ljubitelji zelenog, šetači, planinari…

Smješteno u podnožju Psunja, na dvanaest kilometara od Nove Gradiške idealno je mjesto za šetnje, druženja i odlazak u prirodu…

U prekrasnoj, prema jugu otvorenoj dolini, kojom protječe gorski potok Šumetlica, sa sjeverne strane zaštićen od vjetrova visokim Psunjem, na kojem je i najviša kota Slavonije – Brezovo polje sa 988 m nadmorske visine.

Potencijali ovog iznimnog prirodnog bisera grada omogućili su razvoj turističke ponude u nekoliko pravaca: kampiranje, obiteljski i društveni izleti, kupanje; sportski turizam – tereni za za male sportove: odbojku, košarku i rukomet, odnosno mali nogomet, trim staza, planinarenje, skijanje, biciklizam; lov i ribolov – zbog posebnog položaja i različitosti raslinja ovdje su staništa raznih životinjskih vrsta.

Tu je i izgrađena ljetna pozornica idealna za koncerte i stalno mjesto održavanja tradicionalnih moto susreta, manifestacije koja svake godine okupi motoriste iz svih krajeva Hrvatske te ugosti veliki broj eminentnih izvođača.

Tu je i moderno uređen, funkcionalni Planinarski dom „Strmac”, sigurno utočište novogradiških planinara, ali i svih „putnika namjernika”, također i mjesto okupljanja i proslave brojnih obiteljskih, poslovnih i drugih događanja.

Na Strmcu se smjestila i Bolnica sveti Rafael, jedna od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji s više od stotinu bolničkih ležajeva.

Strmac za brojne Novogradiščane ima svoju kultnu, posebnu, emocionalnu vrijednost, nešto uz što nas vežu brojne uspomene, druženja…

U Općini Cernik intenzivno razmišljaju o ponovnoj revitalizaciji ovog prekrasnog bisera prirode. Na stranici Cernik – turizam počinje ovdje objavili su fotografije kako je očima stručnjaka zamišljen projekt njegove obnove.
Kako ističu, Općina Cernik poduzela je sve predradnje, Helion grupa Osijek razvila je projekt obnove najvrijednijeg bisera, Strmca. Idemo dalje, razvijamo nove ideje za poboljšanje infrastrukture, razvoj turizma, poduzetništva i obrta!

Naše Izletište Strmac, u općini Cernik će ovako izgledati. Sretni smo ovu 3D animaciju podijeliti s vama. Cernik razvija strategiju turizma sve više. Projekt Strmac je odličan pokretač, intenzivno se radi, kako zbog novog uređenja, i sadržaja koje će nuditi, tako i zbog svoje prirode, klime (jedinstvene u Europi), popularnosti u našem kraju a i šire. Generacije su se na Strmcu igrale, šetale, uživale u roštiljima, kampirale, kupale, uživale u koncertima, plesale. Strmac je zaslužio novo ruho. Idemo dalje, razvijamo nove ideje za poboljšanje infrastrukture, razvoj turizma, poduzetništva i obrta – poručuju.

– Pri kraju smo ishođenja građevinske dozvole, nakon toga javit ćemo se na neki od fondova Europske unije. Projekt je vrijednosti oko 50 milijuna kuna, stoga ćemo aplicirati i prema sredstvima resornih ministarstava – kaže načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić.

 

Komentari
Prethodni članakZadovoljni i korisnici i zaposleni: Prvi mjesec provedbe programa „Zaželi” u Vrbju
Sljedeći članakReciklažno dvorište u Rešetarima krenulo s radom