Kada su se u našim krajevima počele nositi gaće i drugi dijelovi donjeg rublja, te kako su ih ljudi prihvaćali? Kakve su bile higijenske navike naših predaka? Gdje su obavljali nuždu prije pojave zahoda i kupaonica, gdje su se prali i kupali te koliko često?
O svemu tome možete doznati u dokumentarnoj emisiji “Zaviri ispod”, nastaloj na tragu istoimene izložbe autorice Slavice Moslavac, etnologinje Muzeja Moslavine!
Osim autorice izložbe u emisiji o tim temama govore i njezine kazivačice iz Siča, Kutinskih Sela, Donje Gračenice i Kloštar Ivanića.
U scenama koje predstavljaju pojedine segmente tradicijskog života sudjeluju: Udruga žena “Mlinarice” iz Piljenica, KUD “Seljačka sloga” iz Kutine, KUD “Radinje” iz Siča te mještanke Kloštar Ivanića.
Redateljica emisije pučke i predajne kulture iz 2020. godine je Ljiljana Mandić. Scenaristi su Slavica Moslavac, Ljiljana Mandić i urednik Aleksej Pavlovsky. Snimatelj je Tomislav Trumbetaš, montažer Damir Đurčević, autor glazbe Samuel Sacher, a producent Tihomir Štivičić.

Dokumentarni film „Zaviri ispod” možete pogledati danas 12. 3. 2020. na HTV1 u 11.10 h,
* u subotu 14.03.2020,
* na HTV4 u 12.30 h, istog dana na HTV3 oko 13.50-14.00 h,
* te u nedjelju 15.03.2020. opet na HTV3 u 8.30 u jutro.

Scene dokumentarnog filma „Zaviri ispod” snimane su na originalnim lokacijama u Sičama te uz pomoć članova ovog vrijednog društva, Kulturno umjetničkog društva „Radinje” koji svojim radom i postojanjem nastoje očuvati bogatu kulturnu i etnografsku baštinu našeg kraja.

Komentari
Prethodni članakPripazite: Trajno oduzeto, odnosno ukinuto 37 vozačkih dozvola
Sljedeći članakPučko otvoreno učilište Matija Antun Relković: Otkazuju se sutrašnja predstava i sva događanja u idućem tjednu