Mirela Relković, poduzetnica je koja je odmah nakon srednje škole krenula put realnog tržišta, prvo radeći uz svog oca, a da bi zatim i sama nastavila tradiciju obiteljskog posla. Danas je njezina tvrtka Kontoar d.o.o. jedna od vodećih knjigovodstvenih servisa u Slavoniji.

– “Baviti se poduzetništvom u Hrvatskoj, bez obzira koliko godina poslujete, tijekom godina je pokazalo jedno – spremnost na brze promjene i prilagođavanje novim tehnologijama uz stalno, tako često spominjano, cijeloživotno učenje. Isto tako pokazalo se važno i razmjenjivati iskustva s drugim poduzetnicima.”- rekla je Mirela. 

Između ostaloga piše za blog ProknjižiMe, a ideje, kaže Mirela, padaju same od sebe i to subotom kada se odmara od svojih poduzetničkih aktivnosti.

– “Od kada sam naučila pisati, držim olovku u ruci i ispisujem, računam, obračunavam, dogovaram i pregovaram…službeno (tako se vodi) to je punih 25. godina radnoga staža, ali godine su tu samo da se broje (kaže naš domaći tamburaški sastav Satir), ako nisi dodao nadogradnju i učenje uz sve te godine rada – teško da bi se danas pričalo o ikakvom poduzetništvu, blogu, savjetovanju i javnoj razmjeni znanja i iskustva, čemu služi blog ProknjižiMe.”

– “Samohrana sam majka dvoje (još uvijek) malodobne djece, kojima je poznato da svoj posao jako volim i da sam često vezana za njega, pa mi rado dođu priskočiti (Mihael i Klara voli vas mama uvijek i zauvijek) – ne znam jesam li od djece trebala tražiti privolu po Gdpr-u….  Ove moje pošalice na temu  razumiju svi koji se bave poduzetništvom, a svakako moje kolegice i kolege koji su svojim klijentima izvori i riznice znanja, doduše isti ti slabo su prepoznati u krugovima gdje se donose zakoni, ali možemo ipak reći da se i tu nešto kreće – na bolje…klasa optimist – uvijek bila i ostala J.”

– “Na društvenim mrežama viđala sam fotografije na kojima je posuđe bivalo poslagano poput tetrisa. E upravo smo mi žene u poduzetništvu poslagane kao da igramo tetris. Tetris je jedna od prvih igara dostupna na PC računalu, dok su programi bili u DOS-u i meni draga igra.” – kaže poduzetnica.

Na početku svakog poslovanja dobro bi vam došo savjet stručnjaka – savjet računovođe. Mudar je potez savjetovati se s računovođom od kojega možete dobiti niz korisnih informacija, često puta i presudnih pri donošenju vaših konačnih odluka. Mirela u svom blogu opisuje dva tipa poduzetnika. Prvi je informiran jer mu je netko rekao, dok drugi nije upućen jer mu nitko nije rekao. Zatim opisuje poduzetnika; igrača na “sigurno”. 

– “Sigurnost je sigurno dobra stvar, rekla bih. Kada izlazimo iz zone komfora osjećamo se upravo suprotno – nesigurno, a kako se ovom poduzetniku „ziherašu“ ne bi dogodila neka greška na samom početku poslovanja, takav tip novopečenog poduzetnika minimalnopo tri puta dolazi savjetodavcu i opet se vraća s pitanjima poput: Kolika su mi mjesečna davanja prema državi? Koje ostale sam dužan podmiriti? Koji oblik poslovnog subjekta otvoriti? U razlozima za i protiv otvaranja obrta, j.d.o.o.-a ili pak d.o.o.-a ovaj budući poduzetnik nastoji pronaći optimalni financijski balans. Isti taj tip koji u samoj biti niti nije poduzetnik, a smatra da ako njemu ne plate ne treba niti on drugima platiti –  je tip koji iskorištava sustav.

– “Poduzetništvo je rizik s kojim se suočava svaki poduzetnik iz dana u dan. Poslovnu sigurnost mogu narušiti uzroci koje nužno ne mora izazvati osoba koja vodi poduzetnički pothvat, već vanjskim utjecajima izvan kontrole samoga poduzetnika. U poduzetništvu valja biti spreman na bolje i na lošije dane.” – ističe Mirela Relković.

– “Danas ja vodim tvrtku, zapošljavam više osoba, brojke su mi u prstima, baš poput profesionalnog vozača i njegovih kilometara, a u upravo sam ubacila sam petu brzinu – jer kada ako ne sada!” – zaključuje poduzetnica Relković.

 

 

Komentari
Prethodni članakObavijest iz tvrtke Odlagalište d.o.o
Sljedeći članakVozači oprez: Na križanju kod Haulikove dogodila se prometna nesreća