Godinama su muškarci dominirali u poslovnom svijetu te tako bili i vodeći na ljestvici najuspješnijih poduzetnika. Danas žene ravnomjerno muškarcima otvaraju svoje tvrtke u raznim područjima poput mode, ljepote, tehnologije ali i znanosti. Postati poduzetnik nije jednostavno, nebitno jeste li muškarac ili žena. S puno truda i strasti moguće je postići svoje snove i probiti se u poslovnom svijetu. Ljiljana Šoch kreativka i vizionarka čije ime i rad stoji uz brend “Exclusive” rekla nam je više o samim počecima:

-” Relativno mlada sam se upustila u poduzetničke vode, tada sam imala 24 godine i nisam bila dovoljno zrela, no godine iskustva izgradile su me. Prilike su bile takve da smo si mogli priuštiti salon vjenčanica u Novoj Gradiški. Nisam imala posla, a drugog salona vjenčanica nije bilo u gradu. Nisam dobila subvencije niti pomoć države jer si tad sve radio sam. Jako je dobro što država u zadnje vrijeme pomaže mladima, možda bi po mome bilo dobro organizirati mini poduzetničke akademije, gdje bi se mladi poduzetnici mogli obučiti o poslovanju,” – ističe Ljiljana.

Postati poduzetnik nije jednostavno, nebitno jeste li muškarac ili žena. S puno truda i strasti moguće je postići svoje snove i probiti se u poslovnom svijetu. Mladima savjetuje da ulažu u sebe, svoje znanje i vještine, svoj posao, da idu u korak s vremenom. Dobro je družiti se s drugim poduzetnicima jer jedni drugima trebamo kao oslonac i vjetar u leđa, naglašava Ljiljana. 

-” Trudila sam se od prvog dana oko svojih mladenki, no nisam se trudila oko baze biznisa od prvoga dana,a ja nisam znala drugačije i nisam vidjela greške. Na posao sam dolazila i odlazila na vrijeme i mislila sam da je dovoljno to i čekati klijentice. Uz neznanje o biznisu nisam imala ni podršku okoline, samo suprotno, što ja to radim, već je dosta salona vjenčanica propalo do tada u gradu, jesam li normalna, to kod nas ne ide, itd., no uspijevala sam se ja pokriti i raditi u plusu.”

Mnoge žene se ni danas na svom radnom mjestu ne osjećaju uvijek u potpunosti ugodno i prihvaćeno od strane muških kolega. Iako je to ‘javna tajna’, poslovni svijet se i u 21. stoljeću smatra ‘muškim svijetom’, možda ne ekskluzivno, ali žene su tu više iznimka nego pravilo, pogotovo na položajima izvršnih direktorica. 

-” Kada sam otvorila salon, ne mogu reći da mi je bilo otežano jer sam žena. Nailazila sam na prepreke kada sam krenula ozbiljnije sa ugostiteljstvom i organizacijom događaja. Dobila sam komentare poput vrati se ti svojim vjenčanicama i zašto nam se miješeš u ugostiteljstvo. Kada sam postala potpredsjednica Obrtničke komore BPŽ imala sam osjećaj da uvijek gledaju moj izgled, jer držim do sebe, zbog posla sam uvijek sređena. Mislim da je ispalo kako nisam dovoljno kvalificirana obnašati tu dužnost, a isto tako jer sam žena. Komentari su dolazili od strane muškaraca, žene su podrška i žalosno je da nas se ne gleda ozbiljno. Više se gleda na vanjski izgled, ne na stručnost i znanje. Ženama koje su u politici još uvijek se komentira izgled i odjeća, dok je muškarcima dosta toga dopušteno.”

Ljiljana je ove godine nagrađena Medaljom Grada Nova Gradiška:

– “Hvala Udruženju obrtnika Nova Gradiška na prijedlogu i Gradskom vijeću grada Nova Gradiška na usvajanju prijedloga i dodijeli Medalje Grada Nova Gradiška. Sretna sam i zahvalna, ova nagrada mi jako puno znači, ali isto tako i obvezuje da nastavim još bolje, kvalitetnije i više! Drago mi je da se zalaganje i doprinos u poduzetništvu nagrađuje i smatram da velika većina naših poduzetnika zaslužuje nagrade,jer biti poduzetnik je veliki izazov, ali i ljubav i strast i jedan poseban način života.”

Ljiljana napominje da je ključ u dobroj organizaciji posla, kao majka dvije kćeri, uspješno vodi svoje poslove. Rano se ustaje, sve odrađuje u terminima, a najvažnije od svega je što voli svoj posao.

-” Privatno sam majka dvije prekrasne djevojke; Iris, i mlađe Natali. Uz sebe imam i svog supruga, predivnog čovjeka koji me prati u svim mojim projektima.”

Naglašava Ljiljana kako voli raditi, voli pomoći drugima, dobru suradnju koja ju je i dovela do cilja.

-” Zato moj savjet svim ženama i poduzetnicima, glava gore, volite se, budite iskreni, budite dobronamjerni, radite na sebi, radite ono što volite i želite i sve će doći na svoje.”

Foto: privatna arhiva FB

Komentari
Prethodni članakHrvatski poljoprivrednici najviše u EU koristili financijske instrumente PRR-a
Sljedeći članakJednim klikom provjerite ponudu poslova u županiji