Trećeg rujna kao i većini osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, novogradiškoj Gimnaziji započela je nova školska godina u koju su, kako ističe ravnateljica Ljiljana Ptačnik i učenici i profesori ušli s osmijesima na licu. 

Razloga tim osmijesima i veselju radi početka godine je 180 tisuća, jer upravo je tolika vrijednost opreme koju će Gimnazijalci dobiti kao jedna od 5 gimnazija Hrvatske uključenih u “Školu za život” – eksperimentalni program kurikularne reforme. No nije samo vrijedna oprema razlog veselju radi početka školske godine, pregršt dobrih vijesti vezanih za prošlu školsku godinu, ali i ovu tekuću motiviraju kako nastavnike, tako i učenike. 

Radost u učenicima prije početka godine, nakon duge ljetne stanke teško je pobuditi, no popularno zvana “Gima” to je uspjela osiguravši svojim učenicima putem suradnje sa zagrebačkom 13.gimnazijom dobar dio udžbenika besplatno. Besplatne udžbenike i tablete osiguralo je i ministarstvo u sklopu kurikularne reforme, tako da su olakšanje školske torbe, ali ne i novčanici roditelja. 

Zadovoljna ravnateljica koja je uspjela u svoju školu dovesti ove godine eksperimentalni, dogodine već obvezni program kurikularne reforme, Ljiljana Ptačnik, radost ne krije ni radi kadra učenika koji su upisali prve razrede jer unatoč manjku broja učenika u srednjim školama županije, Gimnazija Nova Gradiška upisala je dovoljan broj kvalitetnih, ambicioznih mladih ljudi spremnih na izazove i brojne aktivnosti koje donosi nova školska godina. 

-“Od brojnih izazova, školskih obaveza, ali i manifestacija, te drugih aktivnosti  koje nam predstoje svakako je najvažnija nadolazeća stota godišnjica postojanja Gimnazije Nova Gradiška i ovim putem pozivam sve naše sugrađane i sugrađanke da se uključe u to obilježavanje, jer Gimnazije Nova Gradiška nije samo škola, ona je simbol ovoga grada i živi zajedno sa svojim sugrađanima”- istaknula je ravnateljica Ptačnik 

Sto godina postojanja svima dobro poznate “Gime” jedan je od pokazatelja kako ova gimnazija uistinu jest “Škola za život”, škola koja formira mlade ljude u zrele intelektualce, škola koja uči vrijednostima, zajedništvu, škola koja uči učenju, samopoštovanju i poštovanju prema drugima, škola koja uči kako biti čovjek i suvereno koračati kroz život. Činjenice su to koje su Gimnaziju Nova Gradiška učinile privilegiranom biti među prvim školama koje će osjetiti dobrobiti kurikularne reforme, a profita i beneficija u eksperimentalnoj promjeni školstva itekako ima, naglasila je ravnateljica. 

Kroz reformu uče i profitiraju i učenici i profesori koji se već od travnja educiraju i prilagođavaju novom programu, ali i sudjeluju u kreiranju istog, sugeriraju izmjene koje bi išle u korist učenicima, predlažu ono što je u gradivu bitno, ali i ukazuju na oni što bi moglo rasteretiti učenik. S druge strane tu su i privilegirani učenici jedne od najstarijih gimnazija Lijepe naše koji će kroz spomenuti program biti dodatno poučavani na način koji će ih osposobljavati da uče za život, interaktivno, multimedijalno, interdisciplinarno i što je iznimno važno, u korak s 21.stoljećem, digitalno. 

-“Učenici će učiti kako učiti, ali i kako sebe cijeniti, kako biti ljudi”- istaknula je Ljiljana Ptačnik 

Da učenici novogradiške Gimnazije znaju kako učiti i naučiti svjedoče i njihovi rezultati postignuti u prošloj školskoj godini koja je iznjedrila brojne županijske i državne prvake, ali i do sada najbolje riješene ispite državne mature koji su rezultirali s preko 80% učenika upisanih na fakultete koji su im bili prvi izbor. Upravo njima i njihovim profesorima uputila je ravnateljica Ptačnik posebne pohvale, te apostrofirala želje za uspješnom novom školskom godinom svim učenicima, profesorima i djelatnicima Gimnazije Nova Gradiška.

-“Učenicima prvih razreda želim puno uspjeha u kurikularnoj reformi, učenicima maturantima želim da ostvare jednak ili bolji uspjeh od protekle generacije maturanata, a svima nama skupa da i tu vrijednu opremi koja u našu školu uskoro stiže, kad je stavimo u punu uporabu uzmemo kao jedan od razloga zašto valja upisati se u Gimnaziju Nova Gradiška. Sretno svim našim gimnazijalcima i nastavnicima!”- poručila je ravnateljica 

Komentari