Učenici koji su završili osnovnu školu započeli su s prijavom željenih obrazovnih programa u srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i na području Brodsko-posavske županije. Uz pomoć Nacionalnog informacijskog sustava za online prijave i upise u srednje škole, učenici prijavljuju željene obrazovne programe, prate bodovno stanje i upis u srednju školu. 

Rok do kada će završeni osnovnoškolci moći prijaviti se za određena zanimanja u srednjim školama je 10. srpnja ove godine, a konačne ljestvice poretka za ljetni upisni rok bit će poznate 13. srpnja.

-” Smanjuje se broj učenika u Novoj Gradiški, to je jedan trend u cijeloj Hrvatskoj. Kvota za upis u našu školu je 80 učenika, 20 po razredu. Sve je manje učenika u osnovnim školama pa ne možemo očekivati veliki broj u srednjim školama. Sljedeće godine bi mogao biti još manji broj učenika pa pokušavamo tim kvotama rasporediti učenike, da sve škole budu ravnomjerno zastupljene. Godinama imamo učenike zainteresirane za obrazovni program komercijalista ispod crte, toliki broj za jedan cijeli razred.” – komentirala je Mira Linjaković pedagoginja Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška

Pravilno usmjeravanje kako mladih, tako i njihovih roditelja vrlo je bitno kako bi li škola odgovarala djetetovim željama i mogućnostima. 

-” Dok traje državna matura i upisi na fakultete, traju i upisi u srednje škole. Ta procedura je stresna, zapravo najviše za roditelje. S obzirom da su njihova djeca 8. razred i pojedinci zapravo ne znaju što žele u tim godinama, još uvijek nisu sigurni je li njihova odluka dobra, onda roditelji povuku najveći dio tereta. Zovu, ispituju o uvjetima upisa, informiraju se. Želim poručiti svim roditeljima da ipak više toga prepuste djeci, da razgovaraju s njima i zajedno dođu do odluke koju školu odabrati. Često roditelji savjetuju djeci da upišu težu školu, onda učenik upiše školu koja nije u skladu s njegovim mogućnostima, razočara se i tako dobijemo nezadovoljnog učenika koji misli da nije dovoljno sposoban, tako činimo medvjeđu uslugu svome djetetu. Dijete se treba osjećati prihvaćeno, da bude uspješan u onome što radi, a kako će biti uspješan u nečemu što je za njega previše.” – naglašava Mira Linjaković pedagoginja Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.

Problem se najčešće javlja kada je osmaš neodlučan u onome što želi te unatoč tome što, kako napominje psihologinja, svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, važno je razgovarati s djetetom te ga pustiti da izabere ono što voli, ako iza te odluke stoje valjani i iskreni razlozi, a ne oni poput “većina društva ide u tu školu”.

Linjaković smatra kako očekivanja roditelja postaju sve veća.

-” Problem u našem društvu je u očima roditelja ako njihovo dijete upiše strukovnu, trogodišnju školu. Sva zanimanja u strukovnim školama u današnje vrijeme su dobro plaćena. Što će se dogoditi u našem društvu ako će svi biti menadžeri, s kim će oni raditi.” – rekla je Linjaković.

Strukovna zanimanja su jako tražena danas. Iseljavanje mladih u zadnjih nekoliko godina je dovelo do manjka uslužnih djelatnika (konobara, kuhara, keramičara, vodoinstalatera..), dok s druge strane imamo gomile fakultetski obrazovanih ljudi koji ne mogu (i vjerojatno neće u skorije vrijeme) naći posao u struci.

-” Kad sam ja išla u školu, imali smo prostora dvije godine za tu važnu odluku. Sada nakon osmog razreda je teško odlučiti koju školu odabrati i čime se baviti u životu. Rijetki su oni koji ostanu na onome što su odabrali na samom početku. To je jedan razvojni proces. Interes za Mehatroniku je dobar, u trećem razredu imaju module odnosno izborne predmete. Ima dosta predmeta vezanih za strojarstvo ali i dalje ima dovoljno elektrotehnike i računalstva, tako da još širi što se tiče mogućnosti zapošljavanja.” – zaključila je pedagoginja Linjaković.

Komentari
Prethodni članakVrijedi pokušati: Još jedna prilika za posao
Sljedeći članakDobre vijesti: Sutra na području općine Vrbje dezinsekcija komaraca