Pregledavajući poziv za 5. sjednicu Gradskog vijeća Grada Nove Gradiške koja će se održati 30. studenog 2017.g. od silnih točaka, jedna točka dnevnog reda nam je skrenula pozornost.

Točka broj 5. glasi: Prijedlog odluke o utvrđivanju Popisa poslovnih prostora koji su predmet kupoprodaje

Ne bi bilo ništa uočljivo jer se već duže vrijeme prodaju neke čestice koje bi potakle mlade obitelji kako bi krenule u izgradnju obiteljskih kuća, međutim, ovo je zaključili smo, nešto novo čim je potrebna odluka Vijeća, jer je vjerojatno veća tržišna cijena, pa nas je zaintrigiralo da saznamo o čemu se tu radi.

Kako materijale dobivaju gradski vijećnici, odlučili smo kod oporbenih vijećnika saznati je li ima što u materijalima o toj točki. Naravno bilo je!

Iako su oporbeni gradski vijećnici trebali odmah po primitku materijala za sjednicu sazvati konferenciju za medije i usprotiviti se tome javno, ne znamo zašto šute u obrani vlasništva gradske imovine svih građana Nove Gradiške.

Naravno dobivena informacija je bila kako se priprema u popis za kupoprodaju uvrstiti poslovni prostor u vlasništvu Grada od 152 m2.

Nakon pregleda kataloga poslovnih prostora koji je objavljen u srpnju 2016.g. vidjeli smo kako se radi o poslovnom prostoru u Gajevoj 14 koji je u najmu i vrlo je vrijedna i isplativa nekretnina.

Grad prodaje prostor po početnoj cijeni od 658 tisuća kuna

Netko je utvrdio tržišnu cijenu od 658 tisuća kuna što je u protuvrijednosti  blizu 88 tisuća Eura

Uređen poslovni prostor u najmu će se prodavati po početnoj cijeni od  580 Eura po m2 što je najeftiniji prostor u Gradu.

Od najma godišnje 9 tisuća eura Grad zaradi na toj nekretnini

Prema Odluci o visini najma poslovnih prostora u Gradu Nova Gradiška iz 2014.g., izračunali smo približno kako Grad od najma te nekretnine zaradi 9 000 eura godišnje, odnosno 68.000,00 kuna, što bi po početnoj tržišnoj cijeni značilo kako nekretnina samu sebe isplati za točno 9 godina.

 

Zašto je Gradska vlast odlučila prodati vrijednu i isplativu nekretninu i kako će izvjestitelj opravdati taj potez pred gradskim vijećnicima, ostaje nam vidjeti na samoj sjednici Gradskog vijeća za par dana.

Autor: Željko Siladi

 

Komentari