Svako mjesto ima topografske elemente koji utječu na razvoj energija ( Chia ) u prirodi. Oblici brda i smjerovi vodotoka koji su oblikovani utjecajem vjetra i vode ( Feng Shui ) te utjecaj nebeskih tijela su čimbenici koje sa Feng Shui stanovišta moramo sagledati.

Nova Gradiška se smjestila između za Feng Shui najvažnijih značajki; planina na sjeveru, rijeka na jugu. Time je naš grad sebi osigurao zaštitu iza leđa/ kornjaču, te vodu/ feniksa ispred. Ta dva važna zaštitnika nam omogućavaju zaštitu i sigurnost, te viziju i napredak. Po smještaju unutar Lijepe naše Nova Gradiška se nalazi na istoku Hrvatske što u Feng Shui astrologiji znači da grad i njegovi stanovnici primaju aspekte istoka, elementa drveta; kreativnost, komunikativnost, trgovački duh, rast, napredak. Može se to primijetiti na našim Novogradiščanima nekad i sad; toliko dobrih obrtnika nekad, toliko tvornica nekad, sportaša, književnika i na svu sreću (dojam mi je) da se ponovo budi taj duh grada.

Prema godini svoga osnutka Nova Gradiška pripada energiji vatre, ki broju 9. Vatra je element koji se lako otima kontroli, teži slavi, priznanjima, brzom napretku, aktivnom društvenom životu, počastima i svatko od nas u Novoj Gradiški ima te značajke. Date su nam rođenjem / životom u ovom gradu. Vatra je element što pali drvo koje u isto vrijeme hrani tu vatru. U Feng Shuiu bi se taj odnos protumačio tako da Nova Gradiška koja po svom rođenju pripada energiji vatre je blagoslovljena i hranjena svojim položajem (istoka, drveta) na karti Hrvatske. Ali što mi dajemo zauzvrat? Kako vatra uništava drvo tako se može protumačiti da mi nismo na korist svojoj zemlji a trebamo biti jer svi smo u međusobnoj vezi, svi utječemo jedni na druge. Trebali bismo razvijati u sebi simboliku i obilježja drveta da bismo jačali grad, da bismo posljedično jačali domovinu. Da bi se stvorio krug podrške koji će donijeti dobro svima moramo nešto doprinijeti, moramo podići vibraciju našega grada, svatko na svoj način jer sve što činimo djeluje dalje nego što mislimo.

Npr; gradska glazba koja svira subotom u centru je snažan aktivator energije koje potiče Chi. Bravo za naše glazbenike. Tržnica je mjesto zdrave energije – kupujte na tržnici, muvajte se, razgovarajte . Park sa svojim kvadratnim oblikom i pozicijom odlično osnažuje središte grada i važno je držati do toga parka. Kada bi se dodalo dvije, pet ili osam skulptura od keramike, terakote ili opeke u park elementi drveta i zemlje bi se izbalansirali i pojačali stabilnost, postojanost, dugovječnost, tradiciju .. Eto prilike za umjetnike kojih u našem kraju ima puno. Moram spomenuti i gradske bazene jer po svom položaju su na odličnom mjestu koji može dati snagu za unutarnji razvoj, jačanje i osvješćivanje karijere, poslova , stvoriti nam neovisnost i fleksibilnost, opjevati budućnost – ali samo kad bi radili!!! Vodstvo grada bi bilo odlično uz osobu sa Ki brojem 6 jer bi u sebi imala upisane osobine vođe, organizatora, odgovorne osobe koja izaziva poštovanje, povjerenje svojom samodisciplinom i mudrošću. Dakle, rođeni 1967.,1976.,1985. razmislite da li u sebi imate odlike i afinitete koje nam trebaju. Zgrade gradskog poglavarstva bi trebale biti s pročeljem u zemljanom tonu jer bi donijele efikasnost i ravnotežu upravljanja. Jugoistočni dio grada ( istočno od OŠ M.Lovrak ) treba biti što zeleniji, a sjeverozapadni dio (iza OŠ.LJ. Gaj ) što čistiji, strogo uređen, sa bijelom i sivom bojom. Industrijska zona je na odličnoj poziciji, na jugu i daje nam priliku da izađemo iz svojih granica, da se otvorimo ka van, privučemo sve aspekte juga ( ranije navedene ). U toj zoni je dobro baviti se marketingom, arhitekturom, dizajnom, kemijskom industrijom ..

Usprkos dobrom položaju sa Psunjom na sjeveru, te nizinom i pogledom ka Savi na jugu grad već duže vrijeme ne koristi svoj potencijal koji mu je dan s tom konfiguracijom. U Novoj Gradiški je drvna, tekstilna,prehrambena i metalna industrija kao i privatno poduzetništvo bilo snažno razvijeno u drugoj polovici 20.st, ali to je sada prisutno u tragovima. Razvoj je stao, proizvodnja je vrlo slaba, a mlade obitelji u velikom broju odlaze u potragu za boljim životom. Poznat je i podatak da se na tom području dogodio velik broj tragičnih nesreća za koje nema jasnog pojašnjenja. Sa Feng Shui perspektive, razlog tome je što se Nova Gradiška nalazi uz autocestu A3, Zagreb – Lipovac, uz koju je paralelno položena i željeznička pruga. Smatra se da su prometnice žile kucavice koje hrane neki grad, ali u ovom slučaju to nije tako. Feng Shui traži da energija lagano krivudajući teče bez zastoja, te se život uz velike prometnice, brze rijeke i slično ne smatra povoljnim. Energija/ Chi iz tog razloga pored Nove Gradiške samo prolazi, ne napaja grad. Ta situacija se smatra raspršenim i oslabljenim feniksom koji čini da se prilike ne zadržavaju Neophodno je zaustaviti Chi, omogućiti da energija priđe gradu. Industrijska zona koja se razvija uz samu autocestu je odlična stvar za ovaj grad. Utjecala je i na izgradnju novih prometnica koje skreću ka gradu i time usmjeravaju Chi u tom smjeru. Trebalo bi obnoviti nekadašnje putničko stajalište sa benzinskom pumpom, motel Slaven, te stvoriti ponudu i zanimljiv sadržaj koji bi zaustavio putnika, što više putnika i tako se usporila energija. Isto tako, sam grad posjeduje dosta kulturnog sadržaja koji bi trebalo podići na razinu zanimljivu turistima tako da NG ne bude samo točka na auto karti HR, već mjesto u koje je vrijedno zaći. Na taj način Chi bi se usporio a nova energija bi prišla gradu, a sve to bi se odrazilo na budućnost Nove Gradiške, time Slavonije. Odrazilo bi se na sadašnjost i budućnost svih nas.

Svi smo mi dio cjeline, sve što činimo sebi, činimo i drugima.

Žaneta Ratković, Zanchi diplomirani Feng shui savjetnik iz Nove Gradiške

Komentari