Kako znanje sve više postaje vrijednost na tržištu rada,a obrazovne institucije na području županije u trendu s onima svjetskim, potvrđuje upravo potpisan ugovor za prvi EU projekt slavonskobrodskog Strojarskog fakulteta, vrijedan gotovo 580 tisuća eura. Značajan partner na projektu je i novogradiški Industrijski park.

Riječ je o projektu ORTOFLEX, koji financira Europska unija iz IPA programa, u okviru komponente IPA III c pod operativnim programom za regionalnu konkurentnost, Fond za ulaganje u znanost i inovacije. Da imamo stručnjake koji se mogu nositi sa zahtjevima svjetskih tržišta, odavno smo već dokazali. Ipak, raduje činjenica kako se financijske injekcije “upucavaju” upravo u područje znanosti i obrazovanja, bez kojega nema ni kvalitetnog razvoja gospodarstva. Značenje projekta je višestruko, a posebno raduje činjenica kako značajna sredtsva odlaze na županijsku visokoškolsku ustanovu.

Voditelji projekta ORTOFLEX su profesor Pero Raos i docent dr.znanosti Tomislav Galeta, a nositelj projekta Strojarski fakultet Slavonski Brod. Obzirom kako  tržišna utakmica za povlačenje sredstava koja nudi Europska unija Hrvatskoj, tek predstoji, raduje činjenica da su se visokoškolske ustanove, među prvima, uključile u utakmicu, željne rezultata.

Partneri na ovom značajnom projektu su, uz sveučilište Josipa Juraja Štrosamjera iz Osijeka i Zagrebačko sveučilište, i stručnjaci novogradiškog Industrijskog parka, ali i Fakultet tehničkih znanosti iz Novog Sada, Univerzitet Zlin iz Češke, te tehnički institut Košice iz Slovačke.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakSvakodnevna duhovnost, obitelj i prijateljstvo
Sljedeći članakStanje elementarne nepogode za Općine Vrpolje, Sibinj i Gornji Bogićevci