Učenici Industrijsko – obrtničke škole Nova Gradiška danas su imali priliku neposredno se upoznati s pjesničkim radom Sanje Šimić.

Shvaćanje  hrvatske i svjetske književnosti, a poglavito umjetničke dimenzije nekada je proces koji nije lako shvatiti samo učenjem kroz zadane obrazovne predmete i udžbenike, a pjesnički susreti događaji su koji mogu nadoknaditi stvaranje slike o umjetnosti, prvenstveno književnosti. Takvom su susretu danas imali priliku prisustvovati i učenici Industrijsko – obrtničke škole kojima je novogradiška pjesnikinja Sanja Šimić priredila sat interpretacije svoje poezije te im usputno dočarala svijet pjesnika i nastajanja stihova. Susret su inicirale profesorice hrvatskog jezika i književnosti Josipa Trinc i Dubravka Kit te knjižničarka Nada Šerić.

Riječ je o sada već u hrvatskim književnim krugovima afirmiranoj pjesnikinji, Novogradiščanki rođenoj 1975. godine, po struci profesorici sociologije i povijesti, a ono što je najvažnije za njenu ulogu pjesnikinje – dobitnici nagrade Goranov vijenac koja se na pjesničkim susretima dodjeljuje mladim pjesnicima. Pjesme su joj objavljivane u književnim časopisima Quorum, Libra, Književna revija, Tema, Hrvatski fokus, Zarez, Vijenac, a iza nje je i objavljena zbirka pjesama „Košute u splavarevom rublju“. Na današnjem su susretu učenici čitali neke od najljepših stihova o ljubavi, prijateljstvu i svim motivima koji Sanji dolaze na spontan način, a ono što ovu poeziju čini estetski vrijednom upotreba je neobičnih metafora i pjesničkih slika koji svakog čitatelja povedu u neki ljepši svijet u kojemu život ima uzvišeniji smisao. Osim samog čitanja poezije, susret je obilježila i interakcija između pjesnikinje i učenika koje je zanimalo odakle dolazi inspiracija, koliko je težak put do priznanja pjesničkog rada te kakav je svakodnevni život jedne umjetničke duše.

Komentari
Prethodni članakMarušić umjesto Sočkovića
Sljedeći članakZavršnica trudničkog tečaja