Slama je dugo bila jedina prostirka za muzne krave. Pokazala se kao odlično rješenje. A dobro rješenje teško je zamijeniti boljim. Međutim, broj krava muzara se u svijetu povećava, a poljoprivrednici nisu uvijek i ratari, koji će sa svojih njiva osigurati dovoljne količine slame za cijelu godinu. Goran Joksić, savjetnik za stočarstvo kaže da se u novije vrijeme pojavila ideja da bi pijesak mogao biti odlično rješenje za prostirku.

Pijesak upija amonijak – čisti se vodom
“Pijesak se pokazao kao vrlo dobar upijač amonijaka što odlično poboljšava mikroklimu u stajama. Drugo, to je materijal koji se može koristiti znatno duže od slame. Naime, pijesak se ne mora mijenjati svakodnevno kao slama. Naprotiv, može se upotrebljavati neograničeno. Dovoljno je očistiti pijesak, odnosno isprati ga vodom. Kada se poslije nekoliko sati pijesak osuši ponovo se vraća na ležište. Praktično, gubici pijeska su minimalni”, objašnjava Joksić.

U štalama nagib od 2%
Ova vrsta prostirke zahtijeva nešto drugačiju gradnju. Kada se zida objekt mora se računati na to da nagib poda treba biti oko 2%. “Potrebno je oko 25 centimetara sloja pijeska. Prostire se po cijeloj površini ležišta i dovoljno je čistiti ga jednom tjedno. U Americi se pijesak kao prostirka koristi na oko 50% farmi i pokazao se kao odlično rješenje. Krave rado leže na njemu. Iako je upotreba prostirke od pijeska u samom začetku, ovo će u budućnosti biti jedna od primarnih vidova prostirke u mliječnom govedarstvu i u slobodnom i u vezanom sustavu držanja krava”, dodaje Goran Joksić.

Prostirke od gume neudobne kravama
Količina pšenične slame je godinama ograničena, a ječmena i ražena slama su neudobne za vime. Stočari su pokušavali s kratkim ležištima, pa zatim sa prostirkama od gume. Zatim su isprobavali razne modifikacije od gume, kao što su dušeci punjeni vodom, zrakom ili vakuumom. Ali sve to nije bilo dovoljno dobro i nije odgovaralo kravama kojima je slama ipak bila najudobnija.

Izvor: Agroklub
Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakČelnici Brodsko posavske županije i Grada Nova Gradiška čestitali Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
Sljedeći članakDavorčanka Ivona Zednik u superfinalu Miss Hrvatske za Miss Svijeta