Onaj tko baci ili posjeduje petarde mogao bi biti kažnjen s novačnom kaznom od 5000 do 15.000 kuna

Što ste pucali, pucali ste. Bar u Hrvatskoj, ako prođe prijedlog zakona kojim se u potpunosti želi zabraniti petarde, čak i u vrijeme novogodišnjih blagdana. I to bi se trebalo dogoditi do kraja godine.

MUP je izmjene Zakona uputio u javnu raspravu, a sve samo s jednim ciljem kojem nema alternative: spašavanje ruku, nogu i uopće života, ponajprije maloljetnika!

Petarde su, čini se, ispucale svoje! Ukoliko budu usvojene izmjene, onaj tko baci ili posjeduje petarde mogao bi biti kažnjen s 5000 do 15.000 kuna. Za one koji bi ih prodavali kazne bi bile još i veće: od 10 do 30.000 kuna.

Na našoj Facebook stranici proveli smo anketu među građanima kako bi vidjeli njihov stav – treba li se u potpunosti zabraniti petarde tijekom cijele godine? Većina njih je za izmjenu Zakona kojim se uvodi potpuna zabrana petardi. U anketi je do sada sudjelovalo 1 123 ispitanika, njih 848 glasovalo je za zabranu petardi, a njih 275 je bilo protiv. Anketa je još uvijek otvorena tako da i dalje pozivamo sve da glasaju.

Podsjetimo, podršku zabrani petardi tijekom cijele godine dalo je pet ministarstava – znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede.

Detalje zabrane petardi u Hrvatskoj, od načina provedbe do kazni, za RTL Danas je komentirao policijski načelnik Nikola Turkalj i podsjetio da zainteresirani građani mogu u vezi novog zakona dati svoje prijedloge i komentare do 7. veljače.

“Kažnjivo će biti nošenje i paljenje samo petardi i redenika”, rekao je Turkalj.

“Građanima je i po sadašnjem zakonu dozvoljeno da mogu raspolagati sa dva kilograma neto pirotehničke mase F1, a sada više neće smjeti F2 samo petarde i redenike i F3. Svatko tko ulazi u Republiku Hrvatsku na graničnom je prijelazu dužan prijaviti da ima određena pirotehnička sredstva, a na izlasku se opet mora registrirati da je ta roba iznesena”, rekao je Turkalj.

Ukoliko zakon stupi na snagu, Ministarstvo će pozvati građane da bilo kakve zalihe petardi vrate bez ikakvih sankcija.

“Tako ćemo pozvati isto da se sredstva koja se više ne smiju upotrebljavati vrate Ministarstvu ili najbližim policijskim postajama”, kazao je Turkalj.

Komentirao je i zabrinutost nekih o mogućoj pojavi crnog tržišta petardi.

“Zasad nismo imali nikakvih problema sa crnim tržištem, a pretpostavljamo da nećemo ni imati jer će osoba koja bude upotrebljavala petarde odmah biti identificirana”, poručio je Turkalj i podsjetio da se zabrane ne odnose na rakete i vatromet, nego samo na petarde.

Napominje također da je od 13. prosinca 2019. do 8. siječnja ove godine bilo 24 prekršaja, od toga osam maloljetnih i 16 punoljetnih, iako napominje da se ta konkretna akcija prikupljanja odnosi i na oružje i streljivo.

Izvor: RTL Danas
Foto: Ilustracija/Internet

 

Komentari
Prethodni članakFran Rakonić državni prvak u tenisu
Sljedeći članakPoznate okolnosti jučerašnjeg sudara dvaju vozila