Zatišje pred buru ili skori dolazak blagdana, mogući su razlozi zbog kojih je današnja sjednica Gradskog vijeća protekla u relativno mirnom, rekli bismo, “mlakom” tonu. Bez većih rasprava, tek povremenih “ping pong loptica” gradskih vijećnika, bila je konstanta današnje rasprave i tijeka sjednice. Pomalo nenaviknuti na ovakav tijek sjednica (ili bi izgleda baš takav trebao biti!) novinari su tako pratili relativno miran aktualan sat i raspravu o radu gradskih ustanova Grada Nova Gradiška.

Krenimo redom…

Aktualac: uređenje ulica, besplatni WiFi, tvornica biodizela, pa, koliko je tko pojeo sarme…

Aktualni je sat počeo pitanjem HDZ-ovog Davorina Slišurića o budućoj prenamjeni zgrade vojarne u Strossmayerovoj ulici te trenutnim stanjem u Drvnoj industriji Nova Gradiška.

– Ovaj prostor želimo prenamijeniti u obrazovni studentski kampus, dokumentacija je prikupljena, kontakti s nadležnom institucijom, Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom su u tijeku. Imamo velike planove i dobre namjere, vjerujemo da će se i realizirati. Što se tiče DING-a, u tijeku su analize poslovanja, kada budemo imali konkretne rezultate podijelit ćemo ih s gradskim vijećnicima – odgovorio je gradonačelnik Vinko Grgić.

SDP-ov Marijan Radić založio se za uređenje Kvaternikove ulice te postavljanje znaka zabrane parkiranja u Ulici Zrinskih.

– Pripremne radove na uređenju Kvaternikove ulice obavljat će tvrtka “Ekokong”; ako ne do kraja ove, onda početkom sljedeće godine krenut ćemo s njenim asfaltiranjem – odgovorio je Grgić.

HDZ-ov Ivan Curić upitao je za mogućnost boljeg autobusnog povezivanja Nove Gradiške i Slavonskog Broda, obzirom da veliki broj učenika, studenata i građana putuje u smjeru Slavonskog Broda. Tu je i pitanje funkcioniranja socijalne samoposluge i načina nabavke potrebnih artikala.

– Razmišljamo o preseljenju socijalne samoposluge u prostore iza zgrade “starog suda”, povezivanju s velikim trgovačkim centrima koji bi donirali određene zalihe hrane, a Grad će nastojati iznaći i načine sufinanciranja željezničke karte do Slavonskog Broda – odgovorio je gradonačelnik.

SDP-ov Slobodan Radivojević ponovno je apostrofirao pitanje izgradnje školsko sportske dvorane kojom bi se koristili učenici novogradiške Gimnazije. Kako mu je odgovoreno, nakon izrade Studije uređenja centra grada, planira se izraditi i studija uređenja Relkovićeve ulice kojom bi bio obuhvaćen i ovaj objekt. – Dvorana je potrebna, to nam je prioritet – kaže gradonačelnik.

U nastavku aktualnog sata postavljeno je pitanje imenovanja i kompetencije članova novog Nadzornog odbora Industrijskog parka, osnivanja Centra kompetencija za napredno inženjerstvo, klizališta, izgradnje teniskih terena na Slavči.

– U Industrijski park želimo dovesti visokoobrazovane, stručne ljude koji će raditi na europskim projektima i privlačiti sredstva koja ćemo uložiti u naš grad. Klizalište će biti i ove godine otvoreno na istoj lokaciji; na prostoru između Krležine i Andrićeve ulice napravit će se tenisko igralište. Dio sredstava ćemo osigurati sredstvima gradskog Proračuna, a dio ćemo nastojati osigurati putem donacija Hrvatskog olimpijskog odbora i ostalih institucija – odgovorio je gradonačelnik.

Po onoj “Repetitio est mater studiorum” ponovno je postavljeno pitanje financiranja i cijene koštanja koncerta riječke grupe “Let 3”, nabavke gradskog razglasa i financiranja medija u gradu.

– Pogledajte cijene ručkova koje ste vi plaćali, troškove “NG ljeta” kada ste vi “stolovali” i koliko ste novaca davali pojedinim medijima. Ja nemam vremena za “kopanje” po vašim stvarima, ja želim raditi na dobrobit naših građana – odgovorio je na napade bivšeg gradonačelnika Bigovića, aktualni gradonačelnik Grgić.

– Smirite elegična čuvstva i držite se Poslovnika – reagirao je u ovom dijelu rasprave predsjednik Gradskog vijeća Zoran Jukić.

Nakon toga, “loptica” je ipak malo spuštena, pa je gradonačelnik upoznao gradske vijećnike s potencijalnom investicijom izgradnje tvornice biodizela koja bi, ukoliko se “karte poslože” i bude interesa poljoprivrednika za sadnjom uljane repice, mogla zaposliti oko 250 ljudi.

– Ovdje zaista nema politike, Grad je u svemu ovome inicijator i i možemo se samo nadati da ćemo od ove priče svi imati koristi – decidiran je bio Grgić.

Uslijedila su pitanja oko postavljanja usporivača prometa u pojedinim gradskim ulicama, neodržavanja zelenih površina, financiranja i kriterija raspodjele sredstava pojedinim gradskim udrugama, energetske obnove pojedinih zgrada u vlasništvu Grada Nova Gradiška.

– Ishođena je suglasnost za rekonstrukciju Ulice Mala, slijedi raspisivanje tendera, a nakon toga i uređenje ove i Ulice baruna Trenka. Što se tiče financiranja pojedinih udruga, natječaji su bili javno objavljeni na koje su se zainteresirani mogli javiti, a od sljedećeg godine uslijedit će i 10 postotno povećanje sredstava za udruge. Planira se energetska obnova zgrade Doma kulture i vrtića “Maslačak”, zgrade blok centra, a Novogradiščani bi uskoro mogli koristiti i sve blagodati besplatnog interneta, gradskog wirelessa. U samom centru grada bit će postavljeno osam hot spotova koje će moći koristiti naši sugrađani – kaže gradonačelnik Grgić.

 

“Prošla” izvješća o poslovanju “Ekokonga”, Odlagališta, Turističke zajednice, o radu ostalih ustanova raspravit će kad budu imali financijska izvješća

Bez veće rasprave, u nastavku sjednice, gradski su vijećnici prihvatili izvješća o radu gradskih tvrtki “Ekokonga” d.o.o. za komunalne djelatnosti, tvrtke “Odlagalište”, Dječjeg vrtića Nova Gradiška i Turističke zajednice grada Nove Gradiške.

Budući su ovim točkama bili nazočni i ravnatelji pojedinih gradskih ustanova, gradski su vijećnici iskoristili prigodu i upitati ih za pojedine stavke koje im nisu bile “sasvim jasne” te uputiti određene sugestije.

“Svjetla” su trenutno “zaiskrila” kod rasprave o radu Turističke zajednice grada Nove Gradiške. Je li ona “bankomat” SDP-a ili HDZ-a, treba li raditi bolje i u kom smjeru treba ići, samo su neke od digresija pojedinih gradskih vijećnika koje je odlučno odbacila direktorica Turističke zajednice Dinka Matijević.

– Turistička zajednica nije ničiji bankomat, radimo savjesno i odgovorno, za sva financijska izvješća i podatke odgovorna sam isključivo ja. Odbacujem sve negativne konotacije, a prihvaćam sve dobronamjerne kritike i sugestije – kazala je Matijević.

Na red su došla i izvješća o radu i financijskom poslovanju Gradske knjižnice Nova Gradiška, Gradskog muzeja i Pučkog otvorenog učilišta Relković Nova Gradiška za 2015. godinu.

No, samo “došla” jer vijećnici o njima raspraviti mogli nisu.

Razlog jednostavan: u materijalima su dobili samo izvješća o radu ustanova bez financijskih pokazatelja, odnosno izvješća o financijskom poslovanju. Iz tih razloga, nakon stanke, odlučeno je da će o ovim točkama dnevnoga reda raspraviti naknadno, na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Tko je zakazao u svemu ovome, tko je “najslabija karika”, očito ćemo  čuti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakOpćina Nova Kapela: preventivna deratizacija – raspored
Sljedeći članakSlavonski Brod dobio Sveučilišni diplomski studij sestrinstva