Sezona je priprema zimica, džemova, pekmeza. Nekada su se izdvajali dani za pripremu svega onoga što će nam bogatiti trpezu tijekom hladnijih dana, no s vremenom su se stvari promijenile i sve češće smo u potrazi za brzim i jednostavnim, no ipak ukusnim receptima. Jedan takav, jednostavan, a izuzetno slastan pronašli smo za pripravljanje pekmeza od šljiva za koji su vam potrebne jedino-šljive!

Želite li napraviti ukusni pekmez od šljiva bez šećera ili drugih sladila birajte posve zrele šljive, a najčešće se koristi bistrica. Pripremom u pećnici nećete morati neumorno stajati kraj štednjaka i neprestano miješati pekmez što dodatno olakšava pripremu. Od sastojaka će vam trebati samo šljive, a ako želite možete dodati cimet, klinčiće, čokoladu ili vaniliju.

Priprema:
1. Operite 4 kg šljiva, izvadite im koštice i sameljite ih u mašini za meso ili izmiksajte.

2. Prebacite šljive u duboku posudu koju možete poklopiti ili prekriti folijom i pecite na 180°C.

3. Pekmez promiješajte svakih pola sata. Kad se količina reducira na polovicu pekmez je gotov.

4. Ulijte ga u prethodno sterilizirane staklenke.

U slast! 

Foto:Ilustracija 

Komentari