U otvorenom papamobilu ulicama Nairobija, Kampale i Banguija, do sirotinjskih četvrti i džamije papa Franjo obići će tri zemlje – Keniju, Ugandu i Srednjoafričku Republiku. Bit će to najriskantnije putovanje u pontifikatu i prvo Franjino putovanje na “Crni kontinent”. U pet dana, od 25. do 30. studenoga, Papa će pronositi poruke mira, socijalne pravde i dijaloga između islama i kršćanstva.

Njegovi tjelohranitelji rade prekovremeno jer se putovanje održava neposredno nakoni  nakon napada terorista na Pariz i u blizini talačke krize u hotelu u glavnom malijskom gradu Bamaku, jednoj od akcija kojom džihadisti pokušavaju destabilizirati sjevernu Afriku.

Na ovom 11. putovanju otkako je preuzeo katedru svetog Petra, papa Franjo održat će 19 govora. Saslušat će svjedočanstva djece vojnika, žrtava AIDS-a i žrtava ratova i bijede. Najočekivaniji događaj bit će u nedjelju, 29. studenog, kada će Papa otvoriti Sveta vrata u katedrali u Banguiju, deset dana prije nego što će u Rimu proglasiti početak Svete godine milosrđa. Papa očekuje da će proglašenjem te obljetnice (Svete godine) pridonijeti pomirenju i oprostu u katoličkom svijetu i izvan njega. “Ako otvori Sveta vrata u Banguiju, obljetnica će prvi put početi na periferiji. To najbolje sažima doktrinu ovoga pape, ponizne Crkve koja je uvijek sa siromašnima”, rekao je Giulio Albanese, stručnjak Vatikanskog radija.

 

Komentari
Prethodni članakSnimljen film o Jean-Michel Nicolieru dragovoljcu Domovinskog rata
Sljedeći članakOtišla ujutro u školu i nije se vratila – jeste vidjeli Ivanu Kostelac iz Nove Gradiške?