U spomen na doajena novogradiškog sporta i legendu novinarstva Ivu Petranovića i ove godine Rukometni veterani Nova Gradiška organiziraju međunarodni rukometni turnir njemu u čast. Održat će ga u dvorani Elektrotehničke i ekonomske škole u petak i subotu, 26. i 27. siječnja. Utakmice počinju u petak u 14,00 sati, a nastavljaju u subotu od 9,00 sati.

Ivo Petranović rođen je 24. veljače 1934. i od samog rođenja svoj život je usmjerio prema sportu i obrazovanju mladih.

Uvijek se trudio svoje znanje i vještine prenijeti na svoje učenike i sportaše, probuditi u njima osjećaj za borbu u životu, borbu u utakmicama kako životnim tako i sportskim.

Velik je Petranovićev doprinos u izdavaštvu. Izdao je 12 knjiga o sportu novogradiškog kraja. Povjesnica Plava knjiga “Slavonke” (1961.) je dugi niz godina bila udžbenik o povijesti rukometa u Hrvatskoj i na Fakultetu fizičke kulture. Napisao je i uredio bezbrojne prigodne biltene, povijesne bilješke, predavanja o sportu, metodologiji sportskog treninga i nastave tjelesno-zdravstvene kulture u školi i za mladež. Posjeduje bogatu zbirku raznih dokumenata o novogradiškom sportu. Godinama je bio spiker na svim većim sportskim priredbama u gradu i državi (auto, moto, spidvej i karting prvenstvima Hrvatske. Spiker je bio i na sportskim priredbama u bivšoj državi te na Svjetskim vojnim igrama, i gotovo svim dvoranskim sportovima.

Za svoj rad dobio je brojna priznanja, a jedna od velikih nagrada je Zlatni grb koji mu je dodijelila Županijska skupština Brodsko-posavske županije za životno djelo.

Pamte ga brojne  generacije Novogradiščana, a kao zahvalu za sve što je činio na promicanju sporta u našem gradu, Sportsko rekreacijski centar u Novoj Gradiški nosi njegovo ime.

 

 

Komentari
Prethodni članakOd 2027. djeca će u obaveznoj predškoli biti 700 sati umjesto dosadašnjih 250
Sljedeći članakDanas je sveti Vinko, blagdan i zaštitnik vinogradara i voćara