WhatsAppom početkom 2022. kola hrpa prevara, no neke od njih susrećemo toliko često da za njih možemo napraviti vodič. Obratite pažnju ako vas pokušaju navući na ove zamke i reagirajte prikladno – brišući ih. – piše tportal.hr

Kod za WhatsApp od šest znamenaka – koji niste očekivali

Ako dobijete poruku sa šesteroznamenkastim WhatsApp kodom koju niste očekivali, velike su šanse da vas netko pokušava prevariti. Riječ je o kodu koji bi vam trebao ako ste radili novi račun ili se prijavljivali na postojeći s novog uređaja. Ako niste poslali zahtjev za prijavu, ova poruka dolazi od prevaranta koji želi ukrasti vaš račun.

WhatsApp Gold

WhatsApp Gold je pozanta muljaža koja korisnike nastoji navući na preuzimanje ‘specijalne’ verzije WhatsAppa koju koriste slavni te koja u sebi ima hrpu specijalnih značajki. Ova prevara se prvi put pojavila 2016. te se svako malo vraća na scenu – zadnji put je viđena tijekom 2020.

Uz koronavirus koji je hrpu ljudi navukao da više koriste WhatsApp, ovakve stvari su očekivane, no kao i kod gore spomenutog slučaja, najbolje što možete napraviti je izbrisati poruku. Prema onima koji su primili poruku, sve počinje sa porukom u kojoj se reklamira specijalna verzija WhatsAppa.

U njoj se nalazi poveznica za WhatsApp Gold koja će vas odvesti na košnicu malwarea i rezultirati blokiranim uređajem ili krađom osobnih informacija.

Vaučeri iz supermarketa

Prevaranti, zavisno o regiji, vrlo često vole slati poruke s lažnim vaučerima u sklopu kojih se klikom na poveznicu osigurava neki popust ili se ostvaruje pravo na vrijedni poklon bon.

Stvar je u tome što takve situacije jednostavno ne postoje – supermarketi ne dijele vaučere nasumičnim osobama, pogotovo putem poruka na WhatsAppu. Poruke s vaučerima su također pune pravopisnih grešaka i čudnih poveznica, pa vodite računa da na njih ne nasjednete.

Kako se zaštititi?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: ne dajte nikom sigurnosne šifre, lozinke ili PIN – čak ni članovima obitelji. Također pazite na poruke koje od vas traže novac. Nazovite prijatelja i provjerite je li zbilja zadužen. Za kraj, osigurajte se prijavom u dva stupnja.

Komentari
Prethodni članakSprovod svećenika Stjepana Bakarića u Novoj Kapeli
Sljedeći članakUručene diplome učenicama OŠ Ljudevita Gaja s Međunarodnog natjecanja Willkommen