Unatoč razmjerno svježem početku tjedna, ostaje otprije najava iznadprosječne topline cijeloga svibnja, a prema dugoročnoj prognozi povećana je vjerojatnost da će takvi biti i mjeseci koji slijede. Prognostičar Zoran Vakula za HRT prije par dana je objavio i kakvo će biti ljeto pred nama, ali i ostatak godine. – Ako netko traži znatniju promjenu u dugoročnim prognozama temperature i oborine za sljedeće mjesece i sezone neće je naći.

Kao i prema dosadašnjim izračunima kompjutorskih modela atmosfere za više mjeseci unaprijed, i u najnovijima postoji razmjerno velika vjerojatnost za ne samo srednju sezonsku temperaturu zraka barem malo višu od prosječne u našem dijelu Europe nego i svakog od mjeseci sve do listopada. Stoga, ostvare li se te prognoze moći ćemo svjedočiti iznadprosječno visokim temperaturama temperature zraka sve do listopada. Za to je prilično velika vjerojatnost kao i da će se i ova godina priključiti dosadašnjem nizu iznimno toplih. I na lokalnom i na globalnom nivou. 

Prognozu povećane vjerojatnosti nastavka razmjerno suhog razdoblja u sljedeća dva tromjesečja u Hrvatskoj i bližoj okolici valja uzeti s većom mjerom opreza nego prognozu iznadprosječno visoke temperature zraka. Toplije vrijeme izmamilo je novogradiščane u šetnju, kako mlade tako i starije

Diljem Hrvatske je srednja temperatura zraka dosadašnjeg dijela godine viša od prosječne. Štoviše, prvo je tromjesečje po klimatološkim ocjenama čak u dijelu Hrvatske i „vrlo toplo“, posebice u gorju i na Jadranu.

Danas će se naoblaka smanjivati pa će veći dio dana prevladavati sunčano.Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, na istoku zemlje sjeverozapadni, a na Jadranu umjerena i jaka bura, poslijepodne i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 5 do 9, na Jadranu od 11 do 16, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 20 °C.

Foto/izvor: dhmz

Komentari
Prethodni članakSCZ Nova Gradiška: Služenje misa nakon pogreba, anketiranje roditelja, otvorena dječja igrališta
Sljedeći članakPoslušajte radijsku emisiju ”ljupinskih trećaša”