Od 15. prosinca 2014. godine do 8. siječnja 2015. godine provodi se Operativna akcija „MIR I DOBRO“, a kao i ranijih godina, radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti osoba i imovine.

Akcija se provodi u kontinuitetu od 1993. godine, a temeljem statističkih pokazatelja, može se zaključiti da se inkriminirane radnje iz godine u godinu smanjuju, no za očekivati je i ove godine da će za vrijeme predstojećih blagdana biti zlouporaba oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što može rezultirati neželjenim ozljeđivanjem osoba ili oštećenjem imovine.

Prošle godine ova akcija se provodila od 16. prosinca 2013. godine do 8. siječnja 2014. godine, tijekom koje je na području Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je četiri kaznena djela, devet prekršaja, na državnoj granici zapriječena su 74 ulazaka/izlazaka dok povrede državne granice nisu zabilježene. Nisu zabilježena propucavanja obiteljskih kuća, osobnih automobila ili ozljeđivanja pirotehničkim i eksplozivnim sredstvima. Stranci su počinili jedno kazneno djelo  i sedam prekršaja.

Zbog nezakonitog posjedovanja i uporabe oduzeto je 11 komada raznog oružja, 355 komada streljiva raznog kalibra i tri ručne bombe, a s tim u vezi zabilježena su tri kaznena djela i pet prekršaja zbog čega je prijavljeno devet osoba  (četiri za kaznena djela, pet za prekršaje).

Sukladno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima (NN 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10) pirotehnička sredstva dijele se prema njihovoj vrsti i namjeni u slijedeće razrede:

Razred I– vrlo nizak rizik i mala razina buke, pirotehnička sredstva za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama,

Razred II– nizak rizik i niska razina buke, pirotehnička sredstva za vatromete na otvorenom prostoru,

Razred III– srednji rizik, pirotehnička sredstva namijenjena velikim otvorenim prostorima,

Razred IV– veliki rizik, pirotehnička sredstva za profesionalne vatromete,

Razred T1– nizak rizik, pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama,

Razred T2– visok rizik, pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama,

Razred P1– ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik (oprema brodova kod spašavanja, u poljoprivredi, u avionskom prometu),

Razred P2– ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik (rakete za obranu od tuče)

Pirotehnička sredstva I razreda mogu se prodavati cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima.

U kioscima je dozvoljeno držati do 30 kg neto težine pirotehničkih sredstava razreda I, a u prodavaonicama do 150 kg neto pirotehničkih sredstava I razreda.

Pirotehnička sredstva razreda II, III, T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili prodavaonicama oružja i streljiva osobama starijim od 18 godina. Ova pirotehnička sredstva drže se u prodajnom prostoru i priručnom skladištu, a u izlogu dozvoljeno je držanje samo prazne ambalaže.

Uporaba pirotehničkih sredstava II i III razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na otvorenom prostoru gdje se okuplja veći broj osoba osim u posebnim slučajevima uz odobrenje MUP-a, te u vremenskom periodu od 2. siječnja do 26. prosinca.

Kaznene odredbe:

– pravna osoba –ako drži veće količine pirotehničkih sredstava u prodavaonicama namijenjenih prodaji tih sredstava ili prodaje pirotehnička sredstva suprotno odredbama ovog Zakona (čl. 29. i 30.) – kažnjivo po čl. 53. st. 1. tč. 10. citiranog Zakona u iznosu 20.000-40.000 kn za pravnu osobu, te obrtnika ili drugu fizičku osobu, a 4.000-8.000 kn za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

– fizička osoba –ako koristi pirotehnička sredstva razreda II i III izvan dopuštenog razdoblja ili ako ta sredstva koristi u dopuštenom razdoblju u zatvorenim prostorijama ili na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba (čl. 30. st. 5. Zakona) – kažnjivo po čl. 54. st. 1. tč. 1. Zakona u iznosu od 1.000-5.000 kn.

Napomena: Izmjenama Zakona nema više prodaje pirotehničkih sredstava u pokretnim trgovinama kao što su štandovi na tržnici, niti prodaje pirotehničkih sredstava II i III razreda osobama mlađim od 18 godina, pri čemu je i zakonski zabranjena uporaba sredstava II i III razreda uz prisustvo roditelja ili staratelja (takva sredstva mogu koristiti samo punoljetne osobe). Izmjenama Zakona dopuštena masa skladištenja odnosi se na netto masu (ne kao prije na bruto masu).

Zbog nedozvoljenog i nestručnog rukovanja oružjem, eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima može doći do tragičnih posljedica od teških ozljeđivanja vitalnih dijelova tijela (šake-tetive, oči, odumiranja tkiva), požara i smrtnih posljedica zbog čega postoji i kaznena odgovornost za različita kaznena djela (od kaznenog djela teška tjelesna ozljeda, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i druga teža kaznena djela).

S obzirom na sve navedeno Policijska uprava brodsko-posavska i ove godineprovodi ovu akciju kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru, kao i povećala opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Prema tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao prehodnih božićnih i novogodišnjih blagdana građanke i građani će u velikom broju obilaziti vjerska središta radi sudjelovanja na upriličenim prigodnim svetim misama, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima, gradskim trgovima i u domovima s obitelji. Zbog toga će biti povećan cestovni i željeznički promet u unutrašnjosti i na graničnim prijelazima. Velik broj građana će radi slavlja nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, pa se očekuje i nezakonita nabava takvih sredstava. Policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava, a u cestovnom prometu će posebnu pozornost posvetiti protočnosti prometa, te suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehnike preko graničnih prijelaza.

Da bi se izbjegle neželjene posljedice policija savjetuje građanima:

– da obave kupovinu prije blagdana i velikih gužvi u prometu i trgovačkim centrima,

– da u prometu prilikom pojačanog prometa imaju razumijevanja i za druge sudionika, te poziva na toleranciju i strpljenje kako bi se izbjegle nesreće i druge neželjene posljedice u prometu,

– da ne poklanjaju djeci pirotehnička i druga sredstva od kojih bi mogli stradati ili se ozlijediti jer je najbolja preventiva od nesreće nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih sredstava, a blagdani se mogu proslaviti i drugačije, ljepše, ugodnije i prije svega svečanije jer dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava što zna biti kobno.

– U slučaju konzumacije alkoholnih pića ne upravljati vozilima u prometu, a isto tako ne koristiti pirotehnička sredstva, a posebno ne davati djeci da koriste.

Pozivamo sve građane kako bi naredni blagdani prošli u miru i dostojanstveno da se pridržavaju uputa i savjeta policije i da u zajedničkom interesu budu odgovorni i sami sprječavaju nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a time će se i smanjiti mogućnosti ozljeđivanja građana, posebice djece. O nezakonitim i opasnim radnjama obavijeste najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192.

Autor: PU BP

Komentari
Prethodni članakAlbanac s krivotvorenim ispravama uhvaćen na GP Stara Gradiška
Sljedeći članakPolicija privela šefa ispostave Porezne uprave Nova Gradiška, Željka Grganića.