Članovi Kulturno umjetničke udruge “Marijan Lanosović” iz Orubice u subotu, 28. kolovoza organiziraju tradicionalnu smotru foklora “Kolo na dva štuka”. I ove će godine ugostiti nekoliko kulturno umjetničkih društava iz više hrvatskih mjesta, stoga je za očekivati da ćemo i ove godine uživati u bogatom folklornom programu društava. U 17,00 sati počinje kulturno umjetnički program, a i ove će se godine zabava nastaviti do kasno u noć uz bogatu gastro ponudu.

– I ove godine nastojat ćemo prezentirati stare slavonske običaje i promovirati kulturnu baštinu slavonskog sela u pjesmi, plesu, nošnji i starinskim jelima. Pripremili smo i dovoljne količine ribe za sve posjetitelje, stoga, vjerujem da će moži uživati i u bogatoj gastro ponudi. Ove godine, zbog nedostatka mladih ljudi, nećemo izvesti naše čuveno kolo na dva štuka, ali će zato nastupiti naši najmlađi. Program počinje u 17 sati svečanom povorkom sudionika smotre, a potom će uslijediti i nastupi sudionika. A već od 15 sati u ponudi će biti riblji specijaliteti, čuveni šaran na ražnju i brojni drugi. Po završetku smotre, sve posjetitelje zabavit će Tamburaški sastav Legato – kaže Sabina Štivičić, predsjednica Kulturno umjetničkog društva “Marijan Lanosović”.

Prvi službeni zapis “Kola na dva štuka” datira iz 1953. godine, s Međunarodne smotre folklora održane u Zagrebu. Izveo ga je ogranak Seljačke sloge iz Orubice.

Orubičko “Kolo na dva štuka” upisano je u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske 2013. godine. Zaštićen je način izvedbe kola, u kojem sudjeluje 28 plesača, jednak broj muških i ženskih. Od 14 muških plesača sedam ih pleše dolje, a sedam gornjih tvori štuk. Zaštićen je i način pjevanja, a to je pjesma u tri glasa i dvije glide, što znači da prvo žene pjevaju stih, a muškarci ga zatim ponavljaju.

Komentari
Prethodni članakU školama najmanje prvašića dosad: Prije pet godina imali smo čak 42.219 učenika prvih razreda
Sljedeći članakČlanovi HPD „Tomislav” na moru: Napunili smo baterije i pripremamo se za novu sezonu