Hrvatska kulturno umjetnička udruga Trenk Nova Gradiška poziva vas na Smotru šetanih kola “Oj, Gradiško, ravno polje” u subotu 24. rujna od 18,00 sati. Na središnjem gradskom trgu u Novoj Gradiški. uživajte u odličnim folklornim izvedbama društava iz Baranje, Zdenčine, Volodera, Drežnika i Nove Gradiške. Šetana kola zaštićeno su nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, stoga ćete svakako uživati u bogatom programu koji su pripremili. Nakon smotre očekuje vas zabava na otvorenom i druženje na koje su pozvani svi građani uz Lutalice band.

-U prijepodnevnim satima kupujte domaće proizvode na 23. Poljoprivredno-poduzetničkim idejama. Smotra je dio manifestacije Poljoprivredno-poduzetničke ideje, koja počinje u petak 23. rujna, a završava u subotu 24. rujna u večernjim satima uz folklor, ples i tradiciju.

Zašto šetana kola? Dio su nematerijalne kulturne baštine i tradicije hrvatskoga naroda. Šetana kola zaštićena su kao nematerijalno kulturno dobro od 2009. godine. Šetana kola važan su element kulturnoga identiteta šokačke kulture i šokačkoga identiteta.

Predstavljaju najstariji sloj našeg plesnog folklora i često su prožeta magijskim i obrednim motivima. Okolica Nove Gradiške poznata je po brojnim šetanim kolima u koja su ispričane mnoge priče i ljubavi, životu, selu, običajima i povijesti.
Naziv smotre “Oj, Gradiško, ravno polje” dolazi iz kola “na brzo”, a ide ovako:
Oj, Gradiško, ravno polje,
Tu se šeće drago moje.
Drago moje, lipi Ivo
Lipi Ivo knjigu piše,
Knjigu piše i uzdiše – ističu u “Trenku”.
Komentari
Prethodni članakS jeseni dolaze i veći troškovi – prebrodite ih lakše uz zalog zlata
Sljedeći članakZavršeni su radovi na rekonstrukciji prometnice Ulice Zrinskih