Približavanjem početka nove školske godine posebno raste uzbuđenje u domovima prvašića. Nažalost, nastavlja se pad broja učenika u prvim razredima. Ove godine imat ćemo 24 razreda prvašića manje nego lani, a u posljednjih 5 godina izgubili smo gotovo 200 razreda. No i ove godine velik je broj roditelja zatražio odgodu polaska u školu. 

Dok se 2015/16. upisalo gotovo 42 tisuće učenika, ove godine mnogo ih je manje – 38 tisuća. Znači u pet godina broj prvašića manji je za 4 tisuće, što je oko 190 razreda manje, dok broj odgoda polaska u prvi razred varira između 2700 i 3500 tisuće. Odluku o odgodi donose stručna povjerenstva škole i školske medicine, a odgoda se može odobriti samo za jednu školsku godinu. 

O posljedicama daljnjeg pada broja prvašića i traženju roditelja da odgode polazak djece u školu za HTV su govorile prof. dr. sc. Dubravka Miljković sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu i Elvira Nimac, psihologinja OŠ “Dr. Ante Starčević” u Zagrebu.

– “Broj odgoda varira od škole do škole. U mojoj školi desetak djece dobije odgodu. Od toga 2-3 roditelja sami to traže. No imam informacije da u drugim školama puno više roditelja traži odgodu i onda kada za to nema osnove,” rekla je Elvira Nimac.

– “Roditelji najčešće govore da im dijete nije spremno za školu pri čemu ne znaju objasniti zašto. Prema mom iskustvu dva su najčešća razloga – visoka očekivanja roditelja i strah da ih dijete neće moći ispuniti pa traže odgodu jer vjeruju da će za godinu dana biti spremniji. Ponekad roditelji traže odgodu i zbog svoje komocije,” objašnjava.

Dubravka Miljković poručuje da ako struka kaže da je dijete spremno za školu roditelji bi trebali vjerovati struci. 

– “Ali možda nemaju povjerenja prema svom djetetu. Ponekad kažu da dijete nije dovoljno socijalno i emocionalno zrelo, odnosno da se nije u stanju nositi s neuspjehom u školi. To može biti posljedica popustljivog odgoja gdje se dijete štiti od svega. Od rođenja ga se stavi pod stakleno zvono i štiti ga se od svega. U stručnoj literaturi se takvi roditelji zovu – roditelji helikopteri. Kada takvo dijete dođe u školu i krene se uspoređivati s vršnjacima i vidi da možda nije doraslo” – tu se slomi, ističe Miljković.

Izvor: HTV 

Foto:Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članakNije ih lako nositi: Ova prezimena u Hrvatskoj izazivaju sram i crvenilo, ali i salve smijeha
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: Sutra premijera filma ”Pad anđela”