Ogoljeni izlozi praznih, napuštenih izloga u gradu, kao simbolika čovjekove ispraznosti, sinoć su dobili novo naličje. Obljepljeni su plakatima s porukama čiji je cilj prevencija ovisnosti. Street art izložba naziva “Krilati konj” je ujedno uvertira u programe Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Voditelj programa je slavonsko brodska udruga “Kameleon i Mreža”, dok je suradnik izložbe novogradiška udruga “Prevencija”. Plakate su likovno i grafički osmislili umjetnici iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške; Gordan Bijelić, Matej Knežević, Jelena Kovre, Mladen Lovrić i Miroslav Pišonić.

Izložba želi potaknuti na razmišljanje o tome što činimo, što živimo, kakvi smo i što želimo biti u mogućnostima izbora. Poziva nas izabrati bolje, možda napornije ali vrijednije, poručuju umjetnici.  

-” Nije cilj provocirati već potaknuti na razmišljanje. Želimo pozvati ljude da razmišljaju o sebi. Otisak pod nogom onog tko je jači simbol je koji ostaje u oku prolaznika prolaznosti. Biti ATOM (čovjek) biti nevidljiv  – odoljeti kemijskim bubama, biti svoj pred tim Pegazom – krilatim konjem koji se propinje pred nama udarivši kopitom o tlo kao znakom uzvišenosti i opomene u pozdravu pjesniku i njegovoj dragoj, kako to Tadijanović kaže: Hvala vama za sjaj u oku.” ” – rekao je dr. Jugoslav Gojković

-” Moguće međusobno nerazumijevanje nas kao pojedinaca možemo dovesti u vezu s nerazumijevanjem pojedinih radova/postera na ovoj izložbi, no to ne umanjuje činjenicu njihova postojanja baš kao i postojanja nas samih. Različitost veseli.” – izjavio je jedan od umjetnika, kustos Miroslav Pišonić.

 

Komentari
Prethodni članakPredlažu iznos minimalne hrvatske plaće od 4394 kuna bruto
Sljedeći članakOd nečega se živjeti mora: Poznata lica novogradiške tržnice / foto