Sinoć je u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena izložba i predstavljena knjiga autorice Vesne Kolić Klikić “Vino pije ‘ko vinograd sadi”. Autor grafičkog oblikovanja i likovnog postava je Miroslav Pišonić, dok je lekturu i korekturu odradila nastavnica Natalija Golovrški, samu izložbu vodila je ravnateljica muzeja Marija Mihaljević.

Autorica knjige Vesna Kolić Klikić dugo je radila na projektu vinogradarstva novogradiškoga kraja.

U pozadini knjige, na naslovnici je dokument Nove Gradiške iz 1799. godine, odnosno grafički list s dvije osnovne boje, zelenom i ljubičastom. Drugi segment su kvadrati koji simbolično predstavljaju vinograde, grozd i vinogradara. Spoj je to modernog i tradicionalnog, u samim koricama složen je tekst u dva reda, kao sorte vina; bijelo i crno. 

Sama izložba koncipirana je poput vinograda, podijeljena na dva dijela poput grožđa u vinogradu. 

Mira Prpić ing. agronomije naglasila je kako knjiga “Vino pije ‘ko vinograd sadi” pedantno odrađena, s brojnim istraživanjima vinograda novogradiškog područja. Vinogradarstvo je važna gospodarska grana, posebice u Slavoniji. – “Danas su površine vinograda na našem području relativno male. Knjiga koju promoviramo sigurno će potaknuti mnoge mlade ljude da se vrate ovoj obećavajućoj poljoprivrednoj grani. Slavonsko tlo vapi da bude iskorišteno, prestat će dileme izbora zanimanja i egzistencije kao i odlaska mladih u neizvjesnu tuđinu. Knjiga otvara niz zanimljivih stranica za znalce ali i za mnoge druge će biti otkriće onoga što nisu znali o povijesti vinogradarstva našega kraja. S oduševljenjem preporučam knjigu.” 

– ” Na početku istraživanja nisam puno znala o vinogradarstvu, za mene je vino bilo vino. Krenula sam istraživati u Cerniku. Saznala sam zanimljivosti od mještana, njihove običaje vezane uz pravljenje vina”. Autorica Vesna Kolić Klikić je zaključila kako je bolje imati vinograd nego šljivik, jer se od grožđa dobije puno više korisnih proizvoda.

Izložbu je otvorio Franjo Matijašević iz udruge Vinogradara i voćara, a svojim dolaskom podršku su pružili i članovi udruga iz Cernika i Starog Petrovog Sela. Izložba traje do kraja mjeseca, a u Muzeju će biti postavljena i kušaonica.  – ” Ovu hvalevrijednu izložbu trebaju svi posjetiti. Vino čini dušu radosnom, pa živjeli!, – nazdravio je Zvonko Živković iz cerničke udruge vinogradara i voćara.

 

Komentari
Prethodni članakNovogradiščanin Andrej Lucić kao uspješan poduzetnik pokreće velike projekte za Hrvate u Austriji
Sljedeći članakViše od zanimanja: Danas učitelji slave svoj dan