Već tradicionalno, Udruga stvaratelja u kulturi Grada Nova Gradiška otvorila je izložbu slika koje su nastale na ovogodišnjoj likovnoj koloniji održanoj u rujnu u Novoj Gradiški na kojoj su ugostili brojne slikare i umjetnike.

Nastalo je više od pedeset radova. Jedan je dio njih nastao u tehnici ulja na platnu, akvarela, akrila, a motivi su raznoliki, od apstrakcija, mrtve prirode do pejsaža. „Nismo imali zadanu temu, to smo prepustili inspiraciji i afinitetima pojedinih autora. Iako su mnogi radovi asocirani slavonskim, jesenskim zavičajem.“ – kaže Marija Valentić, voditeljica likovne sekcije Udruge. Ova godina, napominje, bila je aktivna za Udrugu. Gostovali su na brojnim likovnim i pjesničkim susretima, organizirali nekoliko izložbi te dio svojih radova donirali drugim Udrugama ili za aukcije.

Ovaj susret okupio je i literarnu sekciju Udruge kako bi simbolično, pjesmom i lijepo riječju ukazali na sveprisutan problem nasilja nad ženama. Manifestaciju „Stop nasilju nad ženama” provode već niz godina. Ističu da na nasilje treba ukazivati i stalno podsjećati jer samo tako se može potaknuti na rješavanje problema.

„Čitali smo pjesme koje veličaju i štite ženu. Mi smo protiv zlostavljanja žena i teško nam je svakodnevno slušati o njihovom stradavanju. Svi zajedno trebamo predano raditi na jačanju mehanizama koji će prevenirati i sankcionirati nasilje. Treba slati poruke nulte tolerancije na nasilje nad ženama, djecom i u obitelji te poruku ohrabrenja žrtvama da bez straha prijave svaki oblik nasilja.“ – naglasila je Evica Kraljić, voditeljica literarne sekcije Udruge.

Komentari
Prethodni članakU Mjesecu borbe protiv ovisnosti: Izvedena predstava “Stara škola kreka – iz tame u svjetlo”
Sljedeći članakU subotu kreće manifestacija „Advent u našem gradu”: Kroz 40 dana očekuje vas niz sadržaja