Svake godine Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana nepušenja. U prostorijama Grada Nova Gradiška postavili su učeničke radove kako bi bili dostupni svim građanima. Ove godine Svjetski dan nepušenja orjentirao se na duhansku prijetnju okolišu, uz cilj na skretanje pozornosti na ekološke probleme koje duhanska proizvodnja uzrokuje i šteti prirodi.

U izradi plakata sudjelovali su učenici OŠ Mato Lovrak i OŠ Ljudevita Gaja, te srednje škole IOŠ Nova Gradiška, novogradiška Gimnazija te ETEŠ Nova Gradiška.

-” Drago mi je što smo se okupili, veliko hvala svima koji su radili na ovim izvrsnim plakatima, u ime koordinacijskog tijela želim reći hvala jer je ovo mali doprinos u prevenciji ovisnosti pušenja. Podatci za Hrvatsku nisu pozitivni, u samom smo vrhu EU što se tiče broja pušača, 30% je među odraslima i 20% pušača među djecom osnovnoškolske dobi. Ova brojka prije 10-ak godina bila je i veća, pratimo statistike i bilježili smo do 50% učenika do 8. razreda OŠ koji su imali iskustva s duhanskim proizvodima. Vjerujem da javnozdravstveni programi, školski pa i lokalni programi pridonose smanjenju ovih visokih brojki. Zadaća nam je činiti sve što znamo i možemo da se ove brojke i dalje smanjujemo.”

-“Uz zahvalu svima koji su radili na plakatima, učenicima, nastavnicima, voditeljima školskih preventivnih programa, želim zahvaliti ekipi ljudi koja je postavila ovih 36 plakata u izložbenom prostoru, ravnateljici Učilišta “Relković” i djelatnicima koji su pomogli pri postavljanju plakata i materijala,” – rekla je predsjednica Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti Grada Nova Gradiška mr. spec. Ljiljana Lukačević, prof.

31. svibnja obilježava se Svjetski dan nepušenja, a ujedno je i posljednji dan Europskog tjedna borbe protiv raka. Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja inicirala je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) još 1987. godine. Svake godine u fokusu je određena tema vezana za štetnost duhanskih proizvoda, važnost prestanka pušenja ili utjecaj duhanskih proizvoda na određene bolesti i stanja. Pušenje je opasna i teška ovisnost koja uzrokuje brojne probleme. Rizični je čimbenik za nastanak brojnih kroničnih bolesti – od kardiovaskularnih, preko plućnih bolesti pa sve do karcinoma.

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od sedam milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od posljedica pasivnog pušenja. Danas puši oko 39% muškaraca i 9% žena.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakU nedjelju prvo izdanje disc golf turnira CERNIK OPEN 2022.
Sljedeći članakPogledajte što vam ovoga ljeta donosi manifestacija Volim ljeto i kulturu