U Gradskom muzeju Nova Gradiška večeras je s početkom u 19 sati otvorena otvorena izložba “Priča o Uskrsu”. Izložba je posvećena uskršnjim običajima i naslijeđu novogradiškog kraja koje je pri otvorenju izložbe ispričala autorica Vesna Kolić-Klikić.

Kako su se naši stari pripremali za Uskrs i koji su običaji specifični za svako selo ili općinu na zanimljiv i slikovit način dočarala je prisutnima autorica kojoj je u postavu izložbe pomogao i Miroslav Pišonić, kustos muzeja, koji je brojne posjetitelje oduševio instalacijom ptica od kolaž papira koje su postavljene na plafon galerije.

Izložbu je otvorila Marija Mihaljević pozdravivši sve prisutne, a na otvorenju je nazočila i Vesna Đapić, zamjenica gradonačelnika za društvene djelatnosti.

– Sačuvajmo naše običaje, iz našeg podneblja, ono što pripada nama. Nešto što je krasno. Mediteranci imaju maslinovu grančicu, a mi Drenak, macu i češljugu. U svim selima i onome što se kasnije preslojavalo uvijek je su bili drenak i maca. Drenak da budeš zdrav cijele godine, a maca da se svake godine pomladiš kao što s i ona kao drvo svake godine pomlađuje. I to je bila glavna poruka. Njihove grančice su se blagoslovile. Češljuga ili čičak se dodavala iz razloga zato što je Krist u pustinji iz češljuge pio vodu jer se rosa sakupljala na biljkinim rupicama i tako je preživljavao. Tako kaže narod. – samo je dio pripovijedanja Vesne Kolić- Klikić.

Pouka izložbe je ta da moramo očuvati baštinu i uskršnje običaje predaka i podneblja u kojem se nalazimo i da ih trebamo čuvati i isticati.

Autor: Dejan Ivanković

Komentari
Prethodni članakUdruga ratnih veterana 121. brigade NG: Promocija knjige Davora Domazeta Loše / Foto
Sljedeći članakUskrsni zeko stigao i u Područnu školu “Smrtić” / Foto