U Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena je izložba radova “Mijene” umjetnika Ante Rašića. Izložbom Mijene kroz više različitih radova, novih i starijih, autor nastavlja seriju takozvanih bezvremenskih izložbi, naglašavajući da ništa nije stalnije od mijena, te da su mijene sastavni dio života i umjetnosti, pa moglo bi se reći i njihov smisao. Ravnatelj Gradskog muzeja Miroslav Pišonić ističe kako se nastoji pripremiti što više sadržaja kako bi popratili likovnu scenu Hrvatske.

-” Ante Rašić je od 1970.godina na našoj sceni, prošao je sve faze od analitičkog pristupa umjetnosti do recentnih radova koji se referiraju u samom obliku fotografije. Rašić je slikar no u posljednje vrijeme prigrlio je ideju da nema granica u umjetnosti. Dizajn je bitan element u njegovim radovima koji su višestruko nagrađivani. Izuzetno je vrijedna figura naše scene,” – ističe Pišonić.

-“Ante Rašić višeznačajna je umjetnička ličnost koja podjednako izričajno djeluje u razdoblju visoke moderne (asketski) i razdoblju postmoderne umjetnosti (zgusnuto, zasićeno). To je poliperspektivan opus višedimenzionalne osobnosti i stoga ga je teško klasificirati. Rašić je kipar, slikar, dizajner i art direktor markantnih izložbi. U međama konceptualne, primarne i analitičke umjetnosti od 1970-ih oformljuje vlastiti izražaj koji obilježava zatvorenost forme, plastička jezgrovitost, procesualnost, analitička slika, čistoća oblikovanja te upotreba akromatske bijele. U takvome iznova iskazanom primarno-analitičkom iskazu – primjerice, ovdje izložena Struktura najlona, 1978. – rad ne evocira ništa drugo osim svoje procesualnosti i elementarnoga činjeničnog, perforirano-gradbenog i tjelesno-manualnog, fizikalnoga postojanja. Rašićeva slika nije polje za bilježenje umjetnikovih emocija nego prije svega ploha na kojoj autor kritički istražuje mogućnosti slikanja (Z. Maković).” – Željko Marciuš

 

Komentari
Prethodni članakU subotu u Domu kulture dječja predstava: LARINA BOŽIĆNA BAJKA – KAZALIŠTE TVORNICA LUTAKA
Sljedeći članakSlogini limači osvojili Amaterko kup u Slavonskom Brodu!