Međunarodni stručni skup Miro Gavran – prozni i kazališni pisac 2015., umjetnički nazvan i “Let s Gavranom” otvoren je danas u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković.

Na otvorenju su bili predstavnici Grada Nova Gradiška, gradonačelnik Željko Bigović  sa zamjenicom Ljiljanom Lukačević, izlagači znanstvenog skupa, dr.sc. Galina Georgijevna  Tiapko s moskovskog sveučilišta, Ana Lederer, prva intendantica zagrebačkog HNK-a, predsjednik novogradiškog ogranka Matice hrvatske prof. Josip Ostić, ravnatelji novogradiških osnovnih i srednjih škola i brojni drugi.
Ravnateljica Gradske knjižnice, Biljana Dakić, pozdravila je sve prisutne i izložila detaljan program  ovog dvodnevnog skupa. Pisac  Miro Gavran nije krio zadovoljstvo što se ovaj skup događa u njegovom rodnom gradu, za koji ga vežu lijepe uspomene, što često uvrsti i u svoje knjige. Autorovu popularnost u Europi najbolje je objasnila  dr.sc. Galina Georgijevna  Tiapko, profesorica hrvatskog jezika i književnosti s moskovskog sveučilišta. U Rusiji je Miro Gavran vrlo popularan i u kazalištu i kao prozni pisac.

Nakon otvorenja uslijedila su predavanja brojnih književnih i dramskih stručnjaka.:

– dr.sc.Miroslav Međimorec  (Zagreb, Hrvatska) – Režija triju drama Mire Gavrana  izvedenih u Teatru ITD: Noć  bogova, Čehov  je Tolstoju rekao zbogom  i  Ljubavi Georgea Washingtona
– dr.sc. SanjaNikčević  (Osijek, Hrvatska) – Tajna uspjeha Mire  Gavrana

– dr. sc. Lucija Ljubić  (Zagreb, Hrvatska) – Miro Gavran o kazalištu i za kazalište

– dr.sc. AlicaKulihová  (Bratislava, Slovačka) – Igrokazi za djecu Mire Gavrana

– dr.sc. Dubravka Težak  (Zagreb, Hrvatska) – Specifičnosti romana za djecu i mlade Mire Gavrana

– dr.sc. Mira Muhoberac  (Zagreb, Hrvatska) – Gavranovi  dramski  i  dramaturški  parovi

– dr. sc. Ivan Trojan  (Osijek, Hrvatska) – PARALELNI SVJETOVI  Mire  Gavrana

U 19:00 sati otvorena je izložba “LET S GAVRANOM” : MIRO GAVRAN-PROZNI  I KAZALIŠNI PISAC  od 1979.-2015., u predprostoru Doma kulture.
Poslije izložbe uslijedila je 240. -a izvedba kazališne monokomedije  “Hotel Babilon”, po  tekstu  Mire Gavrana, u izvedbi Teatra Gavran. Režiju potpisuje Aida Bukvić.
U komediji “Hotel Babilon” pojavljuje se 11 lica koja pričaju neobičnu priču o ljubavi koja se dogodila u ljetnim mjesecima u malom dalmatinskom gradu između slovačke turistkinje Zuzane Kollarove i lokalnoga zavodnika, recepcionara Jakše Hektorovića zvanog Dalmatiner. Kad profesionalni zavodnik odbaci naivnu djevojku, u nastupu ljubomore dogodit će se pokušaj ubojstva. Nakon toga na sudu će se uz oštećenika i okrivljenu naći i brojni svjedoci (Međimurka, Talijan, Bosanka, Njemica…) čiji će iskazi u mozaičnoj strukturi plastičnog i humornog pripovijedanja iznjedriti pred gledatelje ovu neobičnu rašomonsku priču.
Svih jedanaest uloga u ovoj komediji igra Mladena Gavran, dodirujući krajnje rubove glumačkog umijeća i teatarske transformacije.

Velik je ovo književni, kulturni, ali i znanstveni skup posvećen književnom i kazališnom radu našeg poznatog i svjetski cijenjenog sugrađanina. Organizaciju potpisuju Gradska knjižnica, Pučko otvoreno učilište „Matija Antun Relković“, novogradiški ogranak Matice Hrvatske i Turistička zajednica. Pokrovitelji su  Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Nova Gradiška i Brodsko-posavska županija.

Za sudionike je i u subotu pripremljen program, pa će posjetiti samostan u Cerniku, razgledati Crvku Svete Terezije Avilske te održati drugi dio predavanja.

Komentari
Prethodni članakGimnazija Nova Gradiška provela akciju “Cijeli grad čita”
Sljedeći članakNažalost, pronađeno tijelo nestalog muškarca na cesti Dragovci/Batrina