U kuhinji nastaje najveći dio kućnog otpada. Prevencija smanjenja količine smeća je važna, a ono što ne možemo izbjeći ili reducirati potrebno je propisno reciklirati, piše Sensa.hr.

SORTIRAJTE Otpad za recikliranje odlažite prema vrsti, npr. ako u blizini imate zeleni otok koji zajedno prihvaća plastiku i metal, onda nabavite posebnu, tvrđu vrećicu za plastiku i metal. U papirnatu vrećicu odlažite papir i karton, a mala plastična kanta može služiti za preostali miješani otpad (npr. tetrapak). U tu kantu nemojte stavljati vrećicu, nego kantu ispraznite direktno u kontejner i spriječite odlazak još jedne plastične vrećice u prirodu.

ZAMRZNITE Biootpad (ostaci voća i povrća nakon guljenja, kave, ljuske jaja, celulozne vrećice od čaja) spremite u papirnatu vrećicu i stavite je u zamrzivač, a kad se vrećica napuni, odnesite je na najbližu kompostnu hrpu ili u šumu.

KOMPOSTIRAJTE Ako imate mogućnosti – kompostirajte jer je čak do 80 posto kućanskog otpada organskog sastava i može se vratiti zemlji. Zabluda je da se u stanu ne može kompostirati uz izgovor da se iz komposta šire neugodni mirisi ili da privlači nametnike i mušice.

Ako se dobro brinete o svom kompostu, jedino što se može dogoditi je to da nakon šest mjeseci dobijete kvalitetan kompost koji možete upotrijebiti kao hranu za svoje biljke ili ponuditi prijateljima koji imaju vrt. Kanta od oko 30 litara zadovoljit će zahtjeve kućanstva za 3 – 6 mjeseci, ovisno o broju ukućana i njihovim prehrambenim navikama. U kantu se baca isključivo biootpad, a nikako meso, kosti, mlijeko i njihove prerađevine.

Recikliranje je veliki iskorak za svakoga tko je prije bacao otpad u kantu za miješani otpad. Međutim, potrebno je znati da recikliranje nije najbolji mogući način brige za okoliš. Tu je i prerecikliranje!

Ono uključuje izbjegavanje ambalaže i proizvoda kojima bismo stvorili otpad. Mogli bismo reći da je bit prerecikliranja rečenica – Bolje spriječiti nego liječiti.

Oboružajte se kantama koje se međusobno razlikuju. Nije potreban odlazak u dućan plastikom i kupovina velikih spremnika za smeće. Koristite posude koje već posjedujete. Ako se međusobno ne razlikuju, obilježite ih natpisima: papir, plastika, metal, miješani itd.

Dobro je postaviti male spremnike ispod sudopera, a u dvorište postaviti veće. Ako imate garažu ili neki drugi tip prostora u svom dvorištu, tamo postavite veće kante u koje ćete prazniti manje.

Budite kreativni prilikom postavljanja kanti! Uvijek ih možete obojiti, kako biste ih jednostavnije međusobno razlikovali. Sve postavite u skladu s vašim potrebama i potrebama ukućana. Maksimalno si olakšajte recikliranje! U blizinu radnog stola dobro je postaviti kantu u koju ćete odlagati samo papir.

Foto: Ilustracija/Internet

Izvor: sensa.hr

Komentari
Prethodni članakPočela je energetska obnova Društvenog doma u Vrbovi vrijedna gotovo milijun i pol kuna
Sljedeći članakNova Gradiška: Otvoren natječaj za dodjelu stipendija!