Prošlo ljeto ostat će zapamćeno po jednoj od najgorih požarnih sezona u povijesti Hrvatske. Svima su u sjećanju snimke borbe s vatrenim stihijama u kojima nisu sudjelovali samo vatrogasci, nego svi koji su se našli na udaru vatre – domaći ljudi i strani gosti, šumari, navijači, dragovoljci sa svih strana.

Ponovo se pokazalo koliko se lako ujedinimo kad se nađemo u velikoj opasnosti. Novo ljeto je pred nama, a s njime i nove prijetnje od požara. Vođeni mišlju da je jedino spriječeni požar, požar koji je ugašen na vrijeme, Hrvatske šume su odlučile uložiti sredstava u napredni sustav za nadgledanje i dojavu koji će pomoći da se opasnost od požara na vrijeme uoči.

Vidiš požar? Odmah nazovi 193 ili 112!
Sustav čini 90 najmodernijih kamera i 320 dodatnih motritelja koji će biti raspoređeni po najugroženijim šumskim područjima. No, uz svu tehniku i ljudstvo, iz Hrvatskih šuma naglašavaju da je svaki par očiju u šumi jednako bitan. Šetate li šumom i ugledate li dim ili otvoreni plamen, što god vam se učini da predstavlja opasnost i da bi moglo uzrokovati požar, dojavite to na brojeve telefona 112 ili 193.

Znate li da svake godine u Republici Hrvatskoj izgori prosječno od 15.000 – 20.000 hektara raslinja? Štete od požara se računaju u desetinama milijuna kuna! Stoga ne palite vatru na otvorenom prostoru.

  1. Ljeti je paljenje bilo kakve vatre na otvorenom prostoru strogo zabranjeno! Posebno se to odnosi na priobalna i žitorodna područja gdje je naglašena opasnost nastanka većih požara
  2. Za nepoštivanje propisa o zabrani loženja vatre na otvorenim prostorima, policija pokreće prekršajne prijave
    Ukoliko je paljenjem vatre nastala veća šteta ili opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi kaznenu prijavu
  3. Pogledajte video materijale, a ispod teksta možete naći uputu za građane DUZS-a o postupanju u različitim situacijama požara.

Izvor/ Foto: Agroklub

Komentari