Još nije jasno je li oporba na jučerašnoj sjednici Gradskog vijeća bila samo u predizbornom offsideu, što će reći bezveze istrčala pred rudo, ili se prisjetila kako je prošle godine po istoj točki dnevnog reda natovarila Slavči na vrat masnih 24 milijuna kuna duga.

Sudeći po glatkom rušenju odluke čini se kako je u pitanju ovo drugo, mada ne treba zanemariti ni treće: duboko uvjerenje većeg dijela oporbe kako gradska komunalna tvrtka – kad god se spomenu ključne riječi “milijuni” i “Slavča”, bez obzira na kombinaciju –  služi za raskusurivanje gradskih dubioza.  

Kukavičje jaje

Prema Anđelku Pojatini (HDZ) vijećnicima nije puno toga bilo jasno iz priloženih materijala za sjednicu ali se zato jasno sjećaju kako su prošle godine kada se na Gradskom vijeću prenosila prva tranša vodnih građevina u vrijednosti od 24 milijuna kuna vijećnici slušali kako je to samo zbog usklađivanja zakona i kako se gradska imovina prenosi  tvrki Slavča bez naknade da bi nakon 7 dana u Novogradiškom glasniku čitali tekst jednoglasne odluke u kojem stoji i ono u  zagradi (uz pravičnu naknadu) što je Slavču stajalo masnih 24 milijuna kuna. Nakon što je dio duga odradila besplatno Slavča još duguje 18 milijuna. Pojatina je to nazvao podvaljivanjem kukavičjeg jaja.

 

Dubravko Gubić (HDSSB) kazao je prije Pojatine kako tu odluku, ovog puta tešku 18 milijuna kuna, treba skinuti s dnevnog reda jer nije kvalitetno pripremljena: iz materijala nije razvidno što će biti sa gradskom imovinom ako Slavča zaglavi u stečaju, a već se zna da je u predstečajnoj nagodbi, dok je Dražen Oršulić (HDZ) rekao prije Gubića i Pojatine kako HDZ-HSS neće podržati odluku koja čak nema ni specifikaciju imovine koja se prenosi.

 

Treniranje vlasti

Prije Pojatine, Gubića i Oršulića, što znači na samom početku 2. točke dnevnog reda, direktor Slavče Davor Rukavina rekao je kako se imovina prenosi Slavči po modelu državnih potpora (ovog puta stvarno bez naknade) te da prenešena imovina ne može kao javno dobro zaglaviti u stečajnoj masi, odnosno, ako ipak dođe do stečaja imovina se vraća natrag u vlasništvo jedinice lokalne samouprave.
Bez obzira tko je što i koga shvatio, odluka jučer nije prošla većinom glasova što znači da se ponovni prijedlog može naći na sjednici Gradskog vijeća tek za tri mjeseca a to znači ne prije lokalnih izbora. Ako se zna kako po novim pravilima igre Hrvatske vode ne investiraju u ništa što nije u vlasništvu komunalnih tvrtki, to znači da do novog saziva gradskih vlasti neće biti predizbornih bagera oko neprenešenih vodnih građevina.

Autor: Saša Radivojević

Komentari
Prethodni članakPolicija trenira strogoću vožnje
Sljedeći članakNovogradiščanka Ines Gavran osvojila titulu i krunu Miss Canada 2013. (photo)