OŠTETILA DRŽAVNI PRORAČUN ZA VIŠE OD POLA MILIJUNA KUNA POREZA

Policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave brodsko-posavske, dovršili u kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakinjom utvrdili osnove sumnje da je počinila kaznena djela Utaje poreza ili carine te Povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Istu se sumnjiči da je u 2018. godini, kao vlasnica trgovačkog društva, s ciljem pribavljanja protupravna imovinske koristi za to društvo, neplaćanjem poreza i doprinosa, oštetila državni proračun za više od pola milijuna kuna. Osim što određene isplate s računa trgovačkog društva nije obračunala, prijavila niti platila porez i prirez na drugi dohodak te porez na dobit, u poslovnim knjigama trgovačkog društva, također, nije niti prikazala prihode i rashode ostvarene poslovanjem društva.

U svezi utvrđenog, policijski službenici dostavili su izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

BUDITE OPREZNI PRILIKOM TRGOVINE KRIPTOVALUTAMA!

U vremenskom razdoblju od listopada do kraja studenog ove godine, u više navrata, oštećeni 71-godišnjak s područja Slavonskog Broda je kontaktirao s više nepoznatih osoba koje su se predstavile kao zaposlenici brokerskih kuća i ponudili mu „sigurno“ ulaganje u kupovinu kriptovaluta s ciljem zarade veće svote novaca. Oštećeni je nepoznatim osobama dostavio bankovne podatke, koje su iskoristili na način da su, u nekoliko navrata, s bankovnog računa isplatili novčani iznos i oštetili ga za više desetaka tisuća kuna.

Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli posebno izvješće kao dopunu kaznene prijave za kazneno djelo računalne prijevare.

Dobro je podsjetiti

Policijska uprava brodsko-posavska upozorava građane da budu oprezni, kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date bankovne podatke ili uložite novac.

Kako bi izbjegli takve prijevare, prije svega je potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija Internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija.

ŠTO MOŽETE UČINITI?

  • Uvijek tražite financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva

  • Odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja

  • Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit

  • Čuvajte se budućih prijevara. Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima

  • Obratite se policiji ako vam je nešto sumnjivo.

Informacije o raznim oblicima prijevara na internetu i kome se obratiti za pomoć možete pronaći na stranicama MUP-a – Internet prijevare .

Komentari
Prethodni članak„Kugla” oduševila: Urnebesnom predstavom „Budućnost” do suza nasmijali posjetitelje
Sljedeći članakOdržana svečanost dodjele županijskih nagrada i priznanja za 2021. godinu