Od 1. siječnja 2013. počeo je pilot projekt inkluzivnog obrazovanja koji se provodi u 49 škola na području 7 zemalja jugoistočne Europe.

Zajednički projekt Europske unije i Vijeća Europe za potporu inkluzivnom obrazovanju u Jugoistočnoj Europi,  na području 7 zemalja –  Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, BJR Makedonija i Kosovo – ima za cilj unaprijediti socijalnu inkluziju i socijalnu koheziju u regiji kroz promicanje inkluzivnog obrazovanja i usavršavanja.

 

U svrhu ostvarivanja cilja projekt će promicati koncept inkluzivnog obrazovanja kao reformskog načela koje poštuje i omogućuje različitost među svima koji uče, s posebnim naglaskom na one koji su izloženi riziku marginalizacije i isključenja.
Projekt će unaprijediti razumijevanje prednosti inkluzivnog obrazovanja, kroz potporu i uključivanje 49 pilot škola (7 po državi korisnici: 3 osnovne, 2 gimnazije i 2 strukovne srednje škole).

 

Na javni poziv u Republici Hrvatskoj pravovremeno se prijavilo ukupno dvadeset škola i to dvanaest osnovnih, dvije gimnazije i šest srednjih strukovnih škola a odabrano je njih 7:

 

Osnovne škole:

    Osnovna škola „Dr. Ivan Merz“, Zagreb, Grad Zagreb
    Osnovna škola Okučani, Okučani, Brodsko-posavska županija
    Osnovna škola”Vladimir Nazor”, Ploče, Dubrovačko-neretvanska županija

Gimnazije:

    Druga gimnazija, Split, Splitsko-dalmatinska županija
    Gimnazija Bernardina Frankopana, Ogulin, Karlovačka županija

Srednje strukovne škole:

    Gospodarska škola, Čakovec; Međimurska županija
    Ekonomska i upravna škola, Osijek, Osječko-baranjska županija

 

Odabrane pilot škole će tijekom trajanja projekta dobiti tehničku i financijsku pomoć.Također će se ustanoviti i regionalna mreža inkluzivnih škola pod nazivom “Pilot škole” (Inclusive SchoolNet) za razmjenu iskustava i zajedničko učenje, potpomognuto odgovarajućom web-platformom. Odabranim pilot školama biti će odobrena i manja bespovratna sredstva za provedbu načela inkluzivnog obrazovanja u prosječnom iznosu od 9.500 eura.

Autor: Saša Radivojević

Komentari
Prethodni članakPutovanje u prošlost..ili uđite u vremeplov (FOTO)
Sljedeći članakIzvješće policije o dragovoljnoj predaji oružja u prvih 6 mjeseci