Za eksperimentalni program ”Škola za život” odabrane su ukupno 72 škole, odnosno 46 osnovnih i 26 srednjih škola koje polazi oko 8500 učenika i u kojima je zaposleno 1500 učitelja i profesora, a za reformu prijavilo tri puta više škola. 

Kada je u pitanju Brodsko-posavska županija, eksperimentalni program će se provoditi u Osnovnoj školi ”Matija Gubec” Cernik, Gimnaziji Nova Gradiška, Srednjoj školi Matija Antun Reljković Slavonski Brod, te u Osnovnoj školi Markovac Vrbova koju je povodom sudjelovanja škole u projektu jučer posjetila pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, sa željom da upozna sredinu i kolektiv škole koja s projektom počinje najesen, a ujedno da sazna kako se učitelji i profesori snalaze što se tiče edukacije kroz koju prolaze u sklopu provedbe projekta ”Škola za život”. 

-”Osim što će ovaj projekt doprinijeti učenicima, trudimo se i da profesori nauče puno iz toga, njihova edukacija ključna je u ovome što provodimo, stoga smo i došli kako bi iz prve ruke čuli što ih muči, kako se snalaze. Puno je pitanja postavljeno, što nam je uistinu drago, jer kroz virtualne učionice želimo do 11.07. da svi budu spremni za novu školsku godinu”. 

Prisjetimo se, novi eksperimentalni kurikulumi uključuju novi nastavni materijal (uključujući i digitalni), stručno usavršavanje učitelja i nastavnika, koje je započelo u travnju putem virtualnih učionica, gdje ima više 5500 učitelja, nastavnika i stručnih suradnika koji sudjeluju u edukaciji i intenzivno se pripremaju kako bi što kvalitetnije mogli odraditi nastavu u sljedećoj školskoj godini. Između ostalog uključuje i opremanje škola (ono što pojedina škola treba: sportski rekviziti, kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij, informatička oprema), besplatni pristup internetu te tableti za učenike i tableti ili prijenosna računala za učitelje i nastavnike – podrška svih telekomunikacijskih tvrtki, promjene okruženja za učenje, a uz sve to nema dodatnog financijskog opterećenja za škole jer financiranje provođenja programa osigurat će Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz triju izvora: Državnoga proračuna, Europskoga socijalnog fonda, Programa potpore strukturnim reformama.

Osim ravnateljice OŠ Markovac Vrbova, Melite Selichar i stručnog kadra škole koji su sa zadovoljstvom dočekali pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja Lidiju Kralj, u ime Brodsko posavske županije, projekt je pozdravila i Anica Vukašinović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti. 

-”Ovo je jedan izniman pomak u našem obrazovnom sustavu, što znači unaprjeđenje rada i obrazovnih postignuća”. 

S Anicom Vukašinović slaže se i zamjenik načelnik općine Staro Petrovo Selo, Josip Kolodziej koji je iznimno ponosan na činjenicu da se upravo u njegovoj općini provodi jedan od najvrjednijih projekata hrvatskog školstva. 

Eksperiment će se provoditi tijekom školske godine 2018./2019., a pripreme za provedbu kontinuirano traju do rujna
2018. godine. Potpora školama nastavit će se i tijekom školske godine, a svakako ćemo vas obavještavati kako napreduje projekt, jer ćemo zasigurno dobivati povratne informacije tijekom sljedeće školske godine. 

no images were found

Komentari