U OŠ Ljudevita Gaja Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježen je raznim aktivnostima. Započet je pedagoško psihološkim radionicama za četvrtaše i sedmaše u kojima su se učili nenasilnoj komunikaciji, sprečevanju nasilja i ovisnosti na internetu, ali i u stvarnom životu.

Izrađeni su plakati, postavljeni panoi sa preventivnim porukama, rađene su radionice izrade Božićnih ukrasa. Policija je održala predavanje u sklopu projekta Prevencija i alternativa za šestaše. Osim toga, naši su učenici sudjelovali na koncertu Glazbom protiv ovisnosti, a snimili su i video klip za raspisani natječaj koji poručuje svima da u onome u čemu si ovisan ne možeš istinski uživati.

Događanja su zaokružena Okruglim stolom osmaša održanim 12.12.2019. pod nazivom „Izaberi bolji način zabave“ .

U ovom događanju sudjelovali su predstavnici učenika svih osmih razreda: Leon Rostohar, Leona Kolak, Katja Piccolo, Paulina Ferić, Filip Jolić, Kiara Pavić, Stjepana Oreč, Tihana Panić, Marija Pejić, Borna Tomljenović, Andro Hoborka, Nives Dragičević, Patrik Ivanetić, Matea Mital, Jan Mokricki i Ema Panjkiv. Moderator je bila pedagoginja Helena Kudra . Učenici su konstruktivno raspravljali na temu ovisnosti, ali su se najviše zadržali na problemu alkoholizma i opijanja mladih. Na tu temu pogledali su kratki video kao poticaj za raspravu.

Neke od teza o kojima su raspravljali bile su:

1.Pijenjem alkohola privlačniji si osobama suprotnog spola

2. Dok piješ, bolje se slažeš s prijateljima

3. Alkohol je dobar za rješavanje problema

4. Kako odgovoriti na pritisak vršnjaka

5. Izaberi bolji način zabave

Učenici su bili zadovoljni ovakvim načinom rasprave i vrlo zrelo su argumentirali svoje stavove, što je i bio cilj Okruglog stola. Na kraju se rodila ideja o povezivanju s učenicima i gostima iz drugih škola i ustanova, što bi realizirali dogodine.

Autor: Helena Kudra