Osnutkom Zadruge za etično financiranje stvoren je preduvjet za osnivanje prve etične banke u Hrvatskoj. Trenutno su u fazi prikupljanja temeljnog kapitala, a prve transakcije očekuju od početka 2017. godine.

Upravitelj zadruge i osnivač prve Etične banke u RH gosp. Goran Jeras, članica Upravog odbora Etične banke gđa. Silvana Vujnović i regionalni razvijatelji Danijela Šunić i Đuro Ružičić u Slavonskom Brodu i Požegi su predstavili rad i djelovanje Zadruge za etično financirane I principe djelovanja etične banke.

Inače, Zadruga za etično financiranje osnovana je 22. travnja 2014., a već 13. svibnja iste godine primljena je u FEBEA (Federacija europskih etičnih banaka).

Zadruga će biti stopostotni vlasnik banke, dok će svi članovi Zadruge biti suvlasniciEbanke“. Svaki član ima jedan glas u donošenju strateških odluka, dok se dobit dijeli ovisno o udjelu u temeljnom kapitalu, i to 10 posto od dobit, a preostalih 90 posto se reinvestira u nove projekte. Članovi mogu biti fizičke i pravne osobe, ali ne i političke stranke. Zadruga trenutno broji oko 400 zadrugara, sa stalnom tendencijom rasta.

Osim poduzetnika-početnika, Ebanka kao svoje buduće klijente vidi i OPG-ove, lokalne akcijske grupe (LAG-ove) te organizacije civilnog društva, kao i sve one koje imaju dobre ideje te fizičke osobe koje će dobiti sve potrebne usluge ali znatno povoljnije ten a jedan novi I drugačiji način.  Banka je pak strateški usmjerena na održivu poljoprivredu i turizam, proizvodne i prerađivačke djelatnosti, energetiku, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, ekološke projekte, informatičke usluge, inovacije te društveno poduzetništvo.

Ono po čemu će se još ova banka razlikovati od drugih komercijalnih banaka je uz niske kamatne stope (najviše do 4%) to što je riječ o servisu za financiranje dobrih ideja – ekonomski održivih, društveno odgovornih te ekoloških projekata. Iznimnim je čine i zadrugari koji kao suvlasnici s minimalno 2.500 kuna udjela u temeljnom kapitalu banke – jedini mogu biti njezini klijenti.

Detaljne informacije o Zadruzi za etično financiranje i Ebanci www.ebanka.eu i  www.zef.hr

tekst i foto: soundset.hr

Komentari