Povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći Hrvatski Crveni križ ovih je dana organizirao niz radionica za djecu i njihove roditelje. Djeca su ranjiva skupina i više su izložena rizicima od odraslih osoba. Važno je da odrasli u njihovoj blizini znaju kako im pomoći kada se dogodi nesreća.

U radionici „Prva pomoć i djeca“ koja je održana u srijedu, 14.rujna sudjelovali su učenici skupine „Pomladak Crvenog križa“ i njihova učiteljica Jasna Jedličko. Cilj ove radionice je bio osvijestiti kod učenika važnost svladavanja osnova prve pomoći. Učenici su bili podijeljeni u četiri skupine. Svaka skupina dobila je karticu sa određenom situacijom: osoba kojoj curi krv iz nosa, osoba koja se udarila, osoba koja se ogrebla te osoba koja je slomila ruku ili nogu. Učenici su morali ispričati kako je do te situacije došlo, odglumiti situaciju i pokazati kako bi pomogli ozlijeđenoj osobi. Nakon svake prezentacije uslijedila je rasprava što je točno trebalo napraviti. Svojim vrijednim rukama izradili su i plakate koje su izložili na razrednom panou.

Na poučan i zanimljiv način učenici su metodom skupnog rada, igranjem uloga, raspravom te sudjelovanjem u radionicama usvojili slijedeća znanja: što je prva pomoć, tko i kada pruža prvu pomoć, osnovne postupke u pružanju prve pomoći, sastav torbice prve pomoći, kako spriječiti nastanak ozljeda te značenje broja 112 i način pozivanja hitnih medicinskih službi.

Izvor: OVDJE

no images were found

Komentari
Prethodni članakJe li tajna dobrog ajvara u miješanju? Provjerili su to natjecatelji 2. Ajvar festa u Lipiku
Sljedeći članakKrenula obnova staze u ulici J.J. Strossmayera u Novoj Gradiški