U organizaciji OŠ „Matija Gubec“ Cernik u trajanju od 29.9. do 4.10.2019. održan je sastanak projektnog tima međunarodnog projekta Food for Thought – A Cultural Recipe of Tradions and Customs financiranog iz fondova Europske Unije u okviru ERSMUS PLUS, dijela Programa za cjeloživotno učenje posredstvom Agencije za mobilnost i programe EU.

Projektni tim Osnovne škole „Matija Gubec“ Cernik sastavljen od 10 učitelja i 13 učenika zadužen za provedbu međunarodnih projekata još jednom se pokazao izvrsnim domaćinom sastanaka 14 predstavnika učitelja i 13 učenika iz 5 partnerskih škola iz 5zemalja Europske Unije (Rumunjska, Italija, Poljska, Litva, Grčka).

Gosti iz partnerskih zemalja imali su se priliku upoznati se s glavnim gradom Republike Hrvatske Zagrebom, Plitvičkim jezerima, Adrenalinskim parkom Duboka kod Velike, posjetiti Požegu i Slavonski Brod. Posljednjega su dana svim sudionicima uručene potvrde o sudjelovanju na ovim susretima te prigodni pokloni sa simbolima cerničke škole i ovoga projekta. U samoj školi za učenike smo organizirali radionice izrade suvenira u tehnici zlatoveza, izrade papirnatih ukrasa, folklorne plesove, sviranje tambure, stare igre slavonskih krajeva, pečenje cerničkih ćupteta, kuhanje pekmeza. Petkom ujutro u ranim jutarnjim satima učenici cerničke škole svoje su goste otpratili na autobusni kolodvor u Novoj Gradišci.

Već u subotu 5.10.2018. dva učitelja i tri učenika naše škole zaputili su se u poljski grad Radom gdje su sudjelovali u sastanku organiziranom u sklopu projekta Smart Education: Explore CLIL by Using Robotics. U večernjim satima stigli smo u Češku te smo ondje prespavali u hotelu. Sutradan smo nastavili svoj put za Poljsku. Kada smo stigli u Radom, pred školom su nas dočekali naši učenici domaćini i njihovi roditelji te smo zajedno s njima otišli kućama. Ujutro smo išli u školu, upoznali se s ostalim učenicima iz Litve, Njemačke, Italije i Portugala. Svaki dan smo radili nešto zanimljivo; radionice o zdravoj prehrani i prometu, izrađivali svoje Lego robote te smo posjetili gradove Varšavu i Krakow. U slobodno vrijeme smo se družili, šetali po Radomu. Najzanimljiviji nam je bilo posjet Krakowu i Rudniku soli u Wieliczkoj te slobodno vrijeme provedeno s domaćinima. U četvrtak smo se nakon razgledavanja Krakowa oprostili sa svojim domaćinima te ondje prespavali u hotelu. U petak ujutro smo krenuli natrag u Hrvatsku te se u kasnim večernjim satima napokon vratili svojim kućama.

Autor teksta: Ana Valešić, 8a 
Project manager: Ivan Galić, prof.

Komentari
Prethodni članakMedicinskim sestrama do 600 kuna veće plaće
Sljedeći članakUdruga gluhih vas poziva na edukaciju „Poduzetnički trening”